Podsumowanie Gastrotargów Smakki 2024

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] W dn. 20-22 marca odbyła się druga edycja Gastrotargów Smakki.  Organizatorzy targów zafundowali odwiedzającym biznesowo-kulinarną ucztę, do której zaprosili znakomite osobowości branży, a także czołowych producentów i dystrybutorów sprzętu, wyposażenia oraz produktów dla sektora HoReCa. Tegoroczna edycja wyróżniała się świetnymi pokazami kulinarnymi, konferencjami oraz konkursami i mistrzostwami.

Gastrotargi SMAKKI 2024

Targi, obok wspaniałej przestrzeni wystawienniczej z przepięknymi stoiskami, oferowały odwiedzającym możliwość uczestniczenia w dwóch konferencjach. Pierwszego dnia Liderki Branży HoReCa dzieliły się historiami swoich sukcesów. Uczestniczki konferencji miały okazje posłuchać m.in. dr Ireny Eris, Marty Stańczak, Anny Chylewskiej, Jolanty Kleser, Małgorzaty Kalisz, Cristiny Catese oraz dr Joanny Heidtman. Drugiego dnia odbyło się spotkanie inwestorów i projektantów oraz dostawców technologii dla gastronomii. Przedsiębiorcy rozmawiali na temat procesów inwestycyjnych w tym sektorze. Wśród doświadczonych prelegentów pojawili się m.in. Michał Fabiszewski (Sodexo Polska), Grzegorz Chojnacki (Satoria Group), Barbara Kowieska, Marcin Sadło (Zdrojowa Hotels), Grzegorz Braun (Komat) oraz Witold Spiess (Welbilt). Obie konferencje przyciągnęły na targi przedsiębiorców tworzących branżę HoReCa, co znacząco podniosło ich atrakcyjność. 

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Wyjątkową wartością wydarzenia było spotkanie z najlepszymi szefami kuchni. Pokazy gotowania na żywo, podczas których renomowani kucharze dzielili się swoimi tajnikami, przyciągnęły rzesze widzów. Na Smakkach mogliśmy podziwiać kunszt kulinarny m.in.  Przemysława Klimy serwującego swoje potrawy na stoisku firmy Grafen, Grzegorza Łapanowskiego na stanowisku Lavazza, oraz Marina Gimeneza Castro, Boba Mazura i  Łukasza  Bartosiewicza, którzy mieli swoje pokazy masterclass. W strefie Kulinarnych Smakków Premium gotował również Patryk Galewski wraz z podopiecznymi Fundacji im. Ks. Jana Kaczkowskiego oraz Sebastianem Cichym i Kubą Steuermarkiem.  

Odbywające się codziennie konkursy i mistrzostwa również budziły spore emocje. Obserwowaliśmy zmagania uczestników w konkursach kulinarnych: na najlepsze danie wegetariańskie prowadzony przez Katarzynę Gubałę, finał Heinz Selection organizowany przez firmę Kraft Heinz oraz pierwsze polskie Mistrzostwa Kuchni Tajskiej. Na targach nie zabrakło zawodów związanych z kawą.  I tak pierwszego dnia podczas Olimpiady Kawy został wyłoniony najlepszy młody barista, a dnia drugiego w trakcie Cup of Poland wybrano najlepsze espresso.

Gastrotargi SMAKKI 2024

To było prawdziwe święto branży HoReCa. Smakki Gastrotargi udowodniły, że branża potrafi i chce się integrować, a gotowanie to kreatywność, innowacje i chęć do dzielenia się wiedzą. Były to trzy dni pełne inspiracji, podczas których polska scena gastronomiczna zademonstrowała swoją dynamikę i zamiłowanie do doskonałości.

Z niecierpliwością czekamy na zapowiedź trzeciej edycji Gastrotargów Smakki.

Artykuł powstał we współpracy z Gastrotargami Smakki

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 28.03.2024
Aktualizacja: 28.03.2024