Sodexo, globalny lider usług żywieniowych, wyróżniło trzech spośród 330 kucharzy w międzynarodowym konkursie kulinarnym Cook for Change. W gronie laureatów znalazł się Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska, który zdobył nagrodę w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się w Paryżu i przewodniczył jej Frédéric Anton, szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin.
Celem międzynarodowego konkursu Cook for Change jest wymiana doświadczeń kulinarnych i zachęcanie do gotowania w sposób zrównoważony – czyli bez marnotrawstwa i przy użyciu jak najmniej przetworzonych składników o niskim śladzie węglowym.
Spośród 330 kandydatów biorących udział w konkursie jury wybrało 8 finalistów, którzy wzięli udział w intensywnych szkoleniach kulinarnych w Paryżu. W tym gronie znalazł się również Michał Fabiszewski – główny szef kuchni Sodexo Polska. Podczas ostatniego etapu wydarzenia mającego na celu wyłonić trzech zwycięzców zdobył on nagrodę w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.
Sukces Michała Fabiszewskiego to niezwykłe osiągnięcie, które pokazuje, że polscy szefowie kuchni mogą wyznaczać standardy w zrównoważonej gastronomii na arenie międzynarodowej. Jego podejście do kuchni – pełne szacunku do składników i dbałości o minimalizowanie marnotrawstwa – doskonale wpisuje się w naszą szerszą strategię promowania odpowiedzialnego odżywiania. To dowód na to, że można łączyć smak i kreatywność z troską o środowisko. Jestem przekonana, że to wyróżnienie stanie się inspiracją dla innych do wprowadzania zrównoważonych praktyk w codziennym gotowaniu – mówi Marta Stańczak, prezeska Sodexo Polska.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE wrzesień-październik 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Efekty pracy uczestników konkursu oceniało pięcioosobowe jury pod przewodnictwem Frédérica Antona. Zwycięskie danie Michała Fabiszewskiego zostało docenione nie tylko za walory estetyczne i smakowe, ale przede wszystkim za skład i sposób przyrządzenia. Deser autorstwa polskiego szefa kuchni – Szarlotka banoffee z nasionami słonecznika – został przygotowany z produktów o niskim śladzie węglowym, których wykorzystanie przez kucharza nie wiązało się z marnotrawstwem.
Zwycięstwo w konkursie to dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że moja praca ma znaczenie. To też potwierdzenie tego, że współczesne podejście do kuchni zmienia się na lepsze i coraz częściej chcemy zmniejszać nasz negatywny wpływ na środowisko. Cieszę się, że jestem częścią tej pozytywnej zmiany i mogę pokazywać, jak gotować rozsądnie i zarazem smacznie – w restauracjach, ale też we własnych domach. Mam nadzieję, że wyznaczane przez nas standardy w gastronomii już wkrótce przestaną być ciekawostką i staną się praktyką większości z nas – mówi Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska.
O Sodexo
Założona w 1966 roku w Marsylii przez Pierre’a Bellona, firma Sodexo jest światowym liderem w dziedzinie dostarczania zrównoważonych usług żywieniowych i cennych doświadczeń w każdym momencie życia: pracy, leczenia, nauki i zabawy.
Grupa Sodexo charakteryzuję się niezależnością i wciąż pozostaje w rękach rodziny, która dała początek całemu przedsiębiorstwu. Firmę wyróżnia zrównoważony model biznesowy i portfolio serwisów. Oferuje przede wszystkim usługi gastronomiczne oraz usługi zarządzania nieruchomościami kierując się dwoma celami: poprawą jakości życia pracowników oraz wywieranie pozytywnego wpływu gospodarczego, społecznego i środowiskowego w krajach, w których działa spółka. Firma uważa, że rozwój i zaangażowanie społeczne idą w parze. Celem Sodexo jest tworzenie lepszej codzienności dla każdego, aby budować lepsze życie dla wszystkich. Firma Sodexo jest notowana w indeksach: CAC Next 20, CAC 40 ESG, CAC SBT 1.5, FTSE 4 Good i DJSI.
O Sodexo w Polsce
W Polsce Sodexo od 30 lat jest liderem w dziedzinie kompleksowej obsługi nieruchomości i największą firmą FM o zasięgu ogólnopolskim. Usługi Integrated Facility Management (IFM) świadczy w ponad 200 obiektach. Prowadzi 45 restauracji pracowniczych. Wspiera firmy w zarządzaniu miejscem pracy i tworzeniu bezpiecznej przestrzeni dla pracowników w obiekcie klienta. W portfolio stałych klientów ma wiele ikonicznych brandów z branż m.in.: przemysłowej, FMCG, farmaceutycznej i technologicznej.
Źródło: Sodexo
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.