Pollypizza NEOpolitan – nowy koncept twórców Bułkę przez Bibułkę

Udostępnij artykuł

Lokal zaprosił pierwszych gości w marcu. Pollypizza NEOpolitan znajduje się przy ul. Puławskiej 24 w Warszawie i działa codziennie od 12:00 do 22:30.

Dlaczego NEOpolitan?

To wszystko przez ciasto. Typowo neapolitańskie, ale w odmianie canotto (ponton) – czyli ultra lekkie z dużymi, pulchnymi brzegami, lekko chrupiące. Z dodatkami nie zawsze kojarzącymi się z klasyczną pizzą w Neapolu.

Nasze ciasto robimy aż 48 godzin. Używamy mąk prosto z Włoch, ociupinki drożdży, soli morskiej i sporo wody, bo to ona sprawia, że ciasto jest lekkie i wilgotne, a brzegi chrupiące. Sos? To tylko najlepsze pomidory San Marzano z odrobiną soli. Burrata nie lubi zbyt dużych podróży, dlatego świeże i genialne sery mamy z Warszawy od Bianca Mozzarella. Największe czary dzieją się potem w piecu Stefano Ferrara Forni, gdzie pizza piecze się maksymalnie 90 sekund w temperaturze ok. 460 stopni. Et voila! Witaj w świecie Polly! – mówi Aleksandra Dojnikowska, właścicielka Bułkę przez Bibułkę, Pollypizza NEOPolitan.

Oprócz pizzy w lokalu znajdziemy także dobre wina, często organiczne, czy naturalne. Są też pozycje z polskich winnic.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 30.03.2022
Aktualizacja: 30.03.2022