Przemysław Klima wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie

Udostępnij artykuł

Podczas gali The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie ogłoszono najlepszych szefów kuchni. Na 92 miejscu znalazł się Przemysław Klima – współwłaściciel i szef kuchni Bottiglieria 1881. Pierwszą lokatę po raz kolejny zajął Dabiz Muñoz (Hiszpania) z restauracji DiverXO zlokalizowanej w Madrycie.

David Muñoz zyskał reputację pioniera i kreatywnego poszukiwacza przygód. Jego zespół kucharzy i pracowników DiverXO może pojawić się podczas jedzenia, aby dodać coś nowego i ekscytującego do dania. Jego pasja do gotowania rozwinęła się, gdy jako chłopiec rodzice Davida Muñoza zabrali go do madryckiej restauracji Abrahama Garcii, Viridiana. David Muñoz zdobywał doświadczenie pracując w Hiszpanii, w Balzac i Viridiana oraz za granicą, gdzie chłonął globalne wpływy, które teraz znajdują odzwierciedlenie w jego własnym stylu. Kilka lat życia w Londynie sprawiło, że pracował w najlepszych restauracjach w mieście, takich jak Nobu. Po powrocie do Madrytu David Muñoz postanowił otworzyć własną restaurację DiverXO.

Pełną listę laureatów można znaleźć na: thebestchefawards.com.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.09.2022
Aktualizacja: 23.09.2022