Rafał Szyba: Śniadanie nadaje ton całemu dniu

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Dla wielu gości hoteli i restauracji śniadanie to coś więcej niż tylko posiłek – to kluczowy moment, który nadaje ton całemu dniu – pisze w komentarzu Rafał Szyba, Business Development Manager North Eastern Europe Franke.

Rafał Szyba Franke

Aromatyczna, wysokiej jakości kawa odgrywa w tym procesie decydującą rolę i jest nie tylko środkiem pobudzającym, ale także istotnym i emocjonalnym czynnikiem wpływającym na satysfakcję klientów.
Jeśli goście mogą rozpocząć dzień od idealnej filiżanki kawy, pozostawia to pozytywne wrażenie i wpływa na ich ogólne doświadczenie. Z drugiej strony, rozczarowujący napój o poranku może prowadzić do negatywnych recenzji, co w dłuższej perspektywie może odbić się na liczbie rezerwacji.

Dla większości bufetów śniadaniowych najlepszym wyborem jest Mytico Vario. Dzięki zintegrowanej technologii Franke Coffee Technologies, automatyzacji oraz intuicyjnym ekranom dotykowym, ekspres ten gwarantuje rezultaty na poziomie baristy – nawet w ustawieniach samoobsługowych.

Jeśli natomiast kluczowym elementem serwisu jest tradycyjny „teatr baristy” (spienianie mleka, czyszczenie dyszy), np. w butikowych hotelowych barach, lepszym wyborem będzie Mytico Due. Ten model, z kultowym włoskim designem, personalizowanymi dźwigniami baristy i wysoką wydajnością, doskonale sprawdzi się w takich miejscach. Warto dodać, że najczęściej wybierane są napoje na bazie espresso z mlekiem. Na szczycie listy znajduje się flat white, a tuż za nim cappuccino, latte i macchiato. Alternatywy bezmleczne oraz kawy mrożone zyskują na popularności, zwłaszcza wśród młodszych gości.
Czy ekspres nadaje się do samoobsługi? Tak! Mytico został zaprojektowany z myślą o łatwej obsłudze przez gości. Posiada dwa duże ekrany dotykowe, programowalne napoje oraz automatyczne czyszczenie. Dodatkowo, możliwość bezdotykowego zamawiania przez kod QR zwiększa higienę i wygodę, nawet w godzinach szczytu…

Dodatkowo Mytico posiada kilka młynków i dwa pojemniki na ziarna, co umożliwia jednoczesne użycie do czterech różnych rodzajów kawy, w tym wersji bezkofeinowej. Dla miłośników kaw smakowych ekspres jest kompatybilny ze stacją Franke Flavor Station, która automatycznie dozuje syropy, umożliwiając przygotowanie napojów takich jak waniliowe latte czy karmelowe cappuccino.

Mytico obsługuje wszystkie rodzaje mleka, w tym mleko…Cały komentarz publikujemy w najnowszym wydaniu Świata Hoteli marzec-kwiecień 2025. Kliknij, aby się zapoznać się z pełną treścią.

jacek Stasikowski Accor Świat Hoteli

Tekst powstał we współpracy z firmą Franke

NEWSLETTER-HORECANET-ZAPISZ-SIE

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione