Rosalia to nowa restauracja z nowoczesną kuchnią polską, inspirowaną naturą i cyklem jej życia. Lokal znajduje się na warszawskiej Pradze, a jego właścicielami są partnerzy życiowi i biznesowi – Ala Socha i Hubert Bojanowicz. Rosalia łączy nowoczesność i tradycję, tworząc z nich komfortową całość.
Rosalia to restauracja food sharingowa z nowoczesną kuchnią polską, inspirowaną naturą i cyklem jej życia. Miejsce wpisuje się w nurt “newstalgii”, korzystając ze smaków znanych z dzieciństwa, przedstawiając je w nowym wydaniu. Lokal znajduje się w nowoczesnej inwestycji w warszawskim Porcie Praskim. Liczy sobie 100 m2 i 60 miejsc siedzących.
Właścicielami Rosalii są partnerzy życiowi i biznesowi – Ala Socha i Hubert Bojanowicz. Ala – wykształcona chemiczka, Hubert – pasjonat gastronomii, zawodowo związany z branżą od 15 lat, prywatnie rodzice trójki dzieci. Oboje bez pamięci zakochani w Polsce, poszukujący najbardziej komfortowych smaków z różnych jej regionów. Nieocenione doświadczenie, które przyniosła Hubertowi praca w wielu restauracjach pozwoliło tchnąć życie w Rosalię, z dopracowanym do każdego calu konceptem i wspaniałą ekipą na kuchni, i na sali.
Idealne do podziału, nowoczesne dania w Rosalii powstają kolektywnie – pracuje nad nimi cały zespół. Taki system sprawdza się doskonale – każdy prezentuje swoje pomysły i wysłuchuje innych, by później na tastingach dyskutować o najlepszej formie danego dania. Tak powstaje menu, które zmienia się wraz z każdym sezonem.
Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Dania wyłącznie z polskich produktów
To, co zaklęte w podaniach ludowych przynosi bogactwo inspiracji do tworzenia talerzyków z lokalnych, wyłącznie polskich produktów. Twórcy restauracji współpracują bezpośrednio z rolnikami, rzeźnikami, hodowcami ryb i wytwórcami sera, tym samym wspierając małe, rzemieślnicze działalności.
Nietuzinkowe dania, jak karmelizowane marchewki, ukryte pod kołderką z beszamelu i sera Rubin czy pieczona czerwona kapusta wytaplana w sosie z wina i miodu, z drugiej strony regionalne, jak baba ziemniaczana z kefirowym sosem i Emilgraną, czy biała kiełbasa z klasycznym purée ziemniaczanym, świeżo tartym chrzanem i sosem żurkowym z dodatkiem sera Blue Wańczyk – Rosalia łączy nowoczesność i tradycję, tworząc z nich komfortową całość. W menu goście znajdą wysokiej jakości wołowinę, kaczkę i schabowego, tatara, śledzia i turbota, a także wegetariańską zalewajkę, kolorową sałatkę z buraków i deskę polskich, zagrodowych serów.
Wnętrze inspirowane słowiańską kulturą
Wnętrze Rosalii to połączenie rodzinnych wspomnień, miłości do polskiego rękodzieła i wielu godzin spędzonych na wertowaniu albumów sztuki staropolskiej związanej z kulturą słowiańską. Największą inspiracją była twórczość Zofii Stryjeńskiej – genialnej artystki, której interpretacja obrazu ,,Puszczanie wianków na Wiśle” zdobi dużą część ściany restauracji. Takie polskie elementy, jak obraz Zofii, malunki pań z Zalipianek czy podwieszone pod sufitem kolorowe, staropolskie żyrandole z papieru “pająki” są pięknym uzupełnieniem nowoczesnego, pomysłowego wnętrza, w którym dominują kolory: czerwony i różowy. Ważnym elementem są także błękitne szarfy, przypominające letnie niebo.
Wydarzenia specjalne
Kalendarz wydarzeń specjalnych w Rosalii jest zgoła inny niż w innych restauracjach i podąża za cyklem natury i obrzędów Słowian. Celebracja odbywa się każdy nów i każdą pełnię księżyca w postaci dań specjalnych i koktajlach w szklanych kulach. W planach są także obchody Jarych Godów, Nocy Kupały, Dziadów czy Rusalii – święta, od którego powstała nazwa restauracji.
Źródło: Rosalia
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.