Robert Makłowicz zaprasza na Brunch do Hotelu Bristol

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] 27 lutego br. warszawski Hotel Bristol wznowił tradycję niedzielnych brunchy w Restauracji Marconi. Inauguracyjny brunch uświetnił Robert Makłowicz w roli współgospodarza. Menu inspirowane międzywojniem, okresem PRL oraz współczesnymi smakami autorstwa szefa kuchni hotelu zabierze gości w podróż w czasie przez 120 lat kulinarnej historii. Brunch w Hotelu Bristol zaplanowany jest na każdą niedzielę w godzinach 13:00-17:00. Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portal Horecanet.pl objęły brunche patronatem medialnym.

Po krótkiej przerwie, w wielkim stylu, do Restauracji Marconi w Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw powracają niedzielne brunche. Szef kuchni Michał Tkaczyk zabierze gości w kulinarną podróż w czasie do lat 20., 30. i 50. XX wieku. Gościem specjalnym dwóch spotkań (27 lutego i 27 marca) będzie Robert Makłowicz – jeden z najbardziej znanych historyków i krytyków kulinarnych w Polsce, który opowie o historycznej tradycji kulinarnej Warszawy.

Brunch w Hotelu Bristol

Potrawy, które wejdą do brunchowego menu, zostały zainspirowane oryginalnym menu Hotelu Bristol z 1913 i 1927 roku. Także smakami dań z warszawskich restauracji dwudziestolecia międzywojennego. II Rzeczpospolita była tak wielokulturowa i otwarta na zagraniczne nowinki, że w tamtejszych książkach kucharskich łatwo znaleźć przepisy inspirowane recepturami z całego świata. Turban rakowy na sałatce warzywnej z jajkami przepiórczymi, szczupak faszerowany, supreme z pulardy z sosem rakowym. Także łącząca wszystkie epoki kaczka pieczona z jabłkami. To tylko kilka propozycji, którymi będzie można się delektować podczas niedzielnych brunchy w Bristolu.

W układaniu menu na brunch w Hotelu Bristol pomogły też receptury ze słynnej książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Ta pozycja przez dziesięciolecia była obowiązkową lekturą każdej pani domu. Warszawskie gospodynie słynęły z łączenia niedrogich składników z wyrafinowanym smakiem. Na ich stołach pojawiały się specjały kuchni francuskiej, czy austriackiej. Szef kuchni Hotelu Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw wczytuje się w niesamowite historie z przeszłości, aby móc tworzyć brunchowe menu. Pełne poszanowania dla tradycji i kultury kulinarnej, które dziś na nowo urzeknie najbardziej wymagających gości.

Legendarne niedzielne brunche z muzyką na żywo i kącikiem zabaw dla dzieci odbywać się będą
w każdą niedzielę, w godzinach 13:00 – 17:00.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.03.2022
Aktualizacja: 21.03.2022