Sos Poke Kikkoman. Miska pełna umami

Udostępnij artykuł

Ciepły ryż, surowe kawałki zimnej ryby i świeże warzywa – odejmij rybę i dodaj Sos Poke Kikkoman, a stworzysz wyśmienity bezmięsny bowl.

Poke bowls to kultowe danie, które powstało z połączenia kulinarnych tradycji dwóch wysp – Japonii i Hawajów. Lekkie i treściwe zarazem, zdrowe i kolorowe, poke bowls przebyły już oba oceany i cieszą się rosnącą popularnością na całym świecie. Aby je przygotować, szef kuchni potrzebuje dwóch rzeczy: Sosu Poke Kikkoman oraz miski. Reszta to nieskończone kulinarne możliwości.

Dwie wyspy, jeden sos

Sos Poke Kikkoman powstał na bazie tradycyjnie warzonego, japońskiego Sosu sojowego Kikkoman. Krótka lista naturalnych składników – woda, pszenica, soja i sól – została dopełniona olejem z prażonego sezamu, sokiem z cytryny i szczyptą chili. Efekt to subtelnie pikantny smak, który ożywia każdą potrawę.

Menu bez mięsa

W przepisach na klasyczne poke bowle znajduje się zazwyczaj łosoś lub tuńczyk. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, aby smakiem tych “misek dobroci” mogli cieszyć się również weganie i wegetarianie. Co zamiast ryby? To zależy od kreatywności szefa kuchni. Feta albo tofu, jackfruit albo boczniaki, a nawet omlet. A Sos Poke Kikkoman sam jest produktem wegańskim.

Butelka pełna inspiracji

Sos Poke Kikkoman jest tak samo wszechstronny i otwarty na eksperymenty, jak same poke bowls. Na ciepło i na zimno, z mięsem i bez, z ryżem albo kaszą – Sos Poke Kikkoman to perfekcyjny dressing gotowy do użycia zawsze, kiedy szef kuchni potrzebuje szybkiego i efektownego wykończenia dla swojego dzieła. Kiedy mowa o składnikach, zmienić może się wszystko – ale jakość Sosu Poke Kikkoman pozostaje zawsze taka sama.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Tekst powstał we współpracy z marką Kikkoman

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 02.09.2024
Aktualizacja: 02.09.2024