Sos sojowy Kikkoman. Dla wszystkich

Udostępnij artykuł

Kikkoman chce, aby wyjątkowym smakiem sosu sojowego mogli cieszyć się miłośnicy umami na całym świecie. Dlatego stworzył wersję bezglutenową sosu oraz wersję o obniżonej zawartości soli. 

Klasyczny Sos sojowy Kikkoman powstaje z czterech naturalnych składników: soi, pszenicy, wody i soli. Jego receptura liczy 300 lat i narodziła się w Japonii. Proces warzenia sosu trwa kilka miesięcy – tylko w ten sposób można uzyskać pełnię aromatu i odpowiednio wysoką zawartość umami. Za bezkonkurencyjną jakością Sosu sojowego Kikkoman stoi również brak sztucznych dodatków – barwników i wzmacniaczy smaku. Dodatkowo wszystkie składniki użyte do jego produkcji pochodzą z upraw GMO-free.

Mniej soli, ale nie smaku

Wystarczy kilka kropel Sosu sojowego Kikkoman, aby podkreślić smak dowolnej potrawy z dowolnego kraju. To znacznie zdrowsza alternatywa dla tradycyjnie używanej soli. Dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia, ale nie chcą odmawiać sobie przyjemności wyjścia do restauracji, powstał Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Specjalny proces umożliwia usunięcie aż 43% wyjściowej zawartości soli w produkcie – bez wpływu na jego smak i aromat. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli smakuje dokładnie tak, jak jego klasyczny odpowiednik. Mniej soli, tyle samo umami. 

sos sojowy kikkoman o obniżonej zawartości soli

Bez glutenu, bez poświęceń

Dieta bezglutenowa również nie musi oznaczać gotowania tylko i wyłącznie w domu. Dla tych, którzy w menu restauracji szukają pozycji bezglutenowych, stworzono Bezglutenowy sos sojowy Kikkoman. Ta wersja klasycznego sosu sojowego nie zawiera pszenicy, dlatego może być stosowana przez osoby z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. W składzie sosu znajduje się wyłącznie soja, woda, sól i ocet spirytusowy, a proces warzenia przebiega tak samo naturalnie, jak w przypadku klasycznego Sosu sojowego Kikkoman. Rezultat to intensywny smak, wyjątkowy aromat i głębia umami. 

Dodatkową zaletą dla rosnącej rzeszy konsumentów jest fakt, że wszystkie sosy sojowe Kikkoman są wegańskie.  

bezglutenowy sos sojowy kikkoman

Odpowiedzi na pytania dotyczące Food Service udziela dystrybutor marki pod adresem e-mail horeca@develey.pl.

Artykuł powstał we współpracy z marką Kikkoman

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 02.04.2024
Aktualizacja: 02.04.2024