Sphinx z wege shoarmą i kurkami

Udostępnij artykuł

Sieć restauracji, należąca do Sfinks Polska, wprowadziła na lato nową ofertę. To zestaw dań opartych o sezonowe składniki i propozycji dopasowanych do pory roku. Wśród nich znalazły się chłodnik, shoarma z kurkami, wątróbka z fasolką szparagową czy deser Szejk Szejka. Po raz pierwszy restauracje Sphinx przygotowały też swoje najbardziej rozpoznawalne danie – shoarmę – w wersji całkowicie roślinnej.

W letnim menu smak ulubionych dań gości restauracji Sphinx, jak shoarma czy stek został podkreślony przez kurki, które o tej porze roku pojawiają się w sezonowym menu. Są też fasolka szparagowa i  szpecle – kluski kładzione podsmażane na maśle i posypane koperkiem.

Sekcję przystawek w sezonowej wkładce do menu Sphinx otwiera chłodnik z buraków, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku, podawany z jajkiem. Inną propozycją są podpłomyki z kurkami w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i Grana Padano.

Wśród dań głównych pojawił się grillowany filet z kurczaka serwowany z kurkami w sosie śmietanowym oraz szpezlami, a także wątróbka z kurczaka z zieloną fasolką, pomidorem i szpeclami. Wielbiciele ryb mogą zamówić polędwicę z dorsza z warzywami z patelni oraz z kaszą bulgur. W menu znalazł się też stek z amerykańskiego Angusa z kurkami w śmietanie, karmelizowaną marchewką, karbowanymi ziemniakami i masłem czosnkowym lub rozmarynowym do wyboru.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Fani najchętniej zamawianego w restauracjach Sphinx dania – shoarmy – mają do wyboru dwie jej nowe wersje: z kurkami i warzywami z patelni oraz frytkami, bułką pita i sosem oraz Shoarmę wege w sosie Teriyaki z mango. To danie wegańskie, a jego podstawą są roślinne kawałki na bazie soi. Są one podawane z warzywami z patelni (fasolka szparagowa, cukinia, brokuły, marchewka, czerwona cebula) w glazurze z sosu Teriyaki z nutą mango, a dodatki to ryż i bułka pita własnego wypieku.

Wśród deserów nowością jest Szejk Szejka, na bazie mleka zmiksowanego z lodami, udekorowany długą listą dodatków: owocami, rurkami waflowymi, drażami, polewą czekoladową oraz wiórkami czekolady.

Wraz z nadejściem lata do menu powracają dania z kurkami, które zyskały wśród naszych gości  grono wielbicieli. Oprócz tego, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom różnych grup klientów, postanowiliśmy wprowadzić roślinną shoarmę. Doskonale uzupełnia ofertę dań wegetariańskich i roślinnych, z których zresztą słynie kuchnia orientalna, jaką inspiruje się SPHINX: hummusu, falafela, mezze, sałatek i burgera. Mamy nadzieję, że szybko znajdzie swoich fanów wśród wegan i wegetarian oraz osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx Restauracje.

Źródło: Sfinks Polska

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 17.07.2023
Aktualizacja: 17.07.2023