Sukcesy oraz jubileusz krakowskiej restauracji Albertina

Udostępnij artykuł

Krakowska restauracja Albertina ponownie przyciąga uwagę, uczestnicząc w dwóch prestiżowych wydarzeniach kulinarnych oraz przygotowując się do świętowania swojego jubileuszu. Restauracja Albertina, regularnie wyróżniana w Przewodniku Michelin, niezmiennie od lat utrzymuje się na szczycie polskiej sceny gastronomicznej. Jej tegoroczna obecność na Międzynarodowych Targach Turystycznych IBT stanowi kolejny krok w umacnianiu pozycji nie tylko w kraju, lecz także za granicą. W marcu Albertina mocno dała o sobie znać w dwóch renomowanych wydarzeniach, które podkreślają nie tylko wysoką jakość jej kuchni, ale także jej znaczenie jako ambasadora polskiej kuchni na europejskiej arenie kulinarnej.

Uczestnictwo w Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB Berlin

Na początku marca, na Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB w Berlinie restauracja prezentowała polską kuchnię oraz promowała lokalną turystykę gastronomiczną. Była to doskonała okazja, by podczas live cooking’u przedstawić bogactwo smaków i tradycji kulinarnej Polski szerokiemu gronu odbiorców z całego świata. Albertina pragnie być ambasadorem nie tylko swojej restauracji, ale także lokalnej kuchni i polskiej gościnności. Udział restauracji w tak ważnym wydarzeniu był możliwy dzięki współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin. Od ponad 6 lat Albertina jest regularnie wyróżniana w tym słynnym na całym świecie przewodniku gastronomicznym, co niewątpliwie czyni ją doskonałym ambasadorem Krakowa, polskiej kuchni oraz gościnności na światowym poziomie.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Udział w wielkanocnej edycji Targu Pietruszkowego

W atmosferze pełnej tradycji i smaków, restauracja Albertina dołącza do wyjątkowego czasu Wielkanocy, biorąc udział w Wielkanocnej odsłonie Targu Pietruszkowego w Krakowie. Podczas tego wydarzenia, które jest bardzo ważnym punktem kulturalnym w mieście, Albertina przygotuje pokaz kulinarny i degustację dla wszystkich odwiedzających. Przygotowane dania będą nawiązywać i czerpać z inspiracji i tradycji świątecznych.

Targ Pietruszkowy, organizowany od ponad 10 lat w sercu Krakowskiego Podgórza, to wyjątkowe dla Krakowian wydarzenie, które promuje i podkreśla regionalne smaki i tradycje kulinarnego dziedzictwa. Albertina z pewnością wniesie swój wkład, prezentując wyszukane dania przygotowywane wyłącznie z lokalnych, organicznych produktów. To doskonała okazja dla mieszkańców i turystów, aby skosztować wyjątkowych potraw serwowanych przez tą restaurację, która wykracza poza mury swojej kuchni i serwuje ciepły posiłek na łonie natury. 

Jak informują organizatorzy Targu, będzie również możliwość degustacji i zakupu słynnych wędlin z dziczyzny, przygotowanych przez szefa kuchni i współwłaściciela Alberitny, Grzegorza Fica. Produkty te, znane od lat wielu koneserom smaków, powstają w jego prywatnej, rzemieślniczej wędzarni. Na podstawie starych rodzinnych receptur Grzegorz opracował swoje unikalne procedury peklowania i wędzenia mięsa, co nadaje wędlinom niezwykłą strukturę oraz wyrazisty smak i aromat.

Zbliżający się jubileusz restauracji Albertina

Na początku kwietnia Albertina szykuje się do obchodów swoich ósmych urodzin. To ważne wydarzenie, które w obecnych czasach świadczy o trwałości i sukcesie restauracji na krakowskiej scenie kulinarnej.

Urodziny to doskonały moment, aby podziękować gościom za ich wsparcie i zaufanie, które sprawiło, że restauracja mogła osiągnąć tak wiele przez te lata oraz aby zaprosić ich do wspólnego świętowania. Przygotowania do tej rocznicy już trwają, a szczegóły wydarzenia zostaną ujawnione w najbliższym czasie.

Od samego początku, w swojej idei fine diningu, Albertina zdobyła uznanie krytyków gastronomicznych z Polski i ze świata, a jej udział w międzynarodowych targach i projektach oraz lokalnych wydarzeniach to tylko niektóre z przejawów jej pasji i zaangażowania w tworzenie niezapomnianych doświadczeń kulinarnych dla swoich gości.

Źródło: Albertina

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 22.03.2024
Aktualizacja: 22.03.2024