Początek lata jest bardzo udany dla restauracji, która po raz kolejny znalazła się w gronie najlepszych polskich projektów gastronomicznych wyróżnionych przez inspektorów Michelin. Dodatkowo lipiec to świetna okazja, żeby odwiedzić Albertinę i spróbować dań ze specjalnie przygotowanego menu z okazji Fine Dining Week.
Lista tytułów, które do tej pory od początku swojego powstania otrzymała Albertina jest długa. Regularne wyróżnienia Przewodnika Michelin, wyróżnienia Przewodnika Gault & Millau, rekomendacja Forbesa, rekomendacja Slow Food Polska – to tylko niektóre. Do tego częste wizyty dziennikarzy kulinarnych, jak chociażby czerwcowe nagranie dla publicznej telewizji hiszpańskiej TVE1.
Nasza filozofia działania odzwierciedla to, co dla nas najważniejsze i to, co jest doceniane przez naszych gości. Zabieramy ich w kulinarną podróż – to wyprawa pełna produktów sezonowych i fascynujących opowieści zarówno z Polski jak i ze świata. Dla mnie i zespołu bardzo ważna jest tożsamość kulinarna Krakowa. To tu przez wieki na pobliski Wawel trafiały znakomite produkty – np. homary, ostrygi czy przyprawy. Teraz my je serwujemy naszym gościom. Mamy do tych produktów i ich wytwórców, zarówno polskich jak i tych z daleka, ogromny szacunek dla ich pasji i energii, z którą podchodzą do swojej pracy. Do tego starannie dobrane wino do jedzenia – idealny duet, czyli wine pairing jako nasz priorytet. Z tego jesteśmy znani od początku i ten kulinarny wątek naszej opowieści starannie rozwijamy – mówi Grzegorz Fic, szef kuchni. W lipcu Albertina zaprasza również na specjalne menu przygotowane z okazji Fine Dining Week. Ta edycja Festiwalu koncentruje się na opowieści o nowej gościnności, która jest równie ważna jak świetne menu i kreatywność szefów kuchni.
Albertina bierze udział z powodzeniem w tym Festiwalu od samego początku. Z dumą możemy powiedzieć, że goście od zawsze bardzo chętnie wybierają naszą restaurację. Dzięki ich wyborom i opiniom to właśnie Albertina otrzymała w ostatnich latach w ramach tego Festiwalu wyróżnienia w kategoriach „Najlepsza atmosfera” czy „Najlepsza obsługa”. Tegoroczna idea Festiwalu pod hasłem #NowaGościnność jest całkowicie zgodna z naszym sposobem działania – to pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – dodaje Barbara Zamorska, restauratorka Albertiny.
Tegoroczny Festiwal to okazja do spróbowania w Albertinie 5-daniowego menu degustacyjnego w dwóch wersjach (w tym jedno w całości wegetariańskie), a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet zokonia morskiego z sosem anyżowym oraz Ricottino truskawkowe. Restauracja zaprasza także na pełne doświadczenie fine diningowej kolacji z 7-daniowym menu degustacyjnym oraz wine pairingami w dwóch wersjach: Great Classics i Hidden Gems.
Źródło: Albertina Restaurant & Wine
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.