Szef kuchni Hotelu Tremonti o ofercie wege

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Zapotrzebowanie na dania wegetariańskie oraz wegańskie z roku na rok rosną. Nie chodzi już tylko o kolejną sałatkę w karcie, ale o roślinne dania główne. Klasycznych dań wegańskich jest stosunkowo niewiele, ale obserwuję wiele topowych restauracji, które modyfikują i dodają do menu dania wegetariańskie oraz wegańskie. Intensywny rozwój polskiej gastronomii w tym kierunku jest już bardzo zauważalny i to nie tylko w dużych miastach – mówi Maciej Morański, szef kuchni Restauracji Gusto w Hotelu Tremonti Ski & Bike Resort w komentarzu przygotowanym na potrzeby czasopisma Świat Hoteli.

Maciej Morański, Hotel Tremonti
Maciej Morański, Hotel Tremonti

W restauracji Gusto w hotelu Tremonti w Karpaczu dostępne są zarówno opcje wegetariańskie, jak i wegańskie w formie starterów, dań głównych oraz deserów. Naszą intencją jest, aby każdy gość znalazł w karcie menu coś dla siebie. Idąc w tą stronę otwiera się ogromny potencjał i możliwości, które zawsze nastawiają mnie bardzo pozytywnie. Za każdym razem tworząc nowe menu stawiam sobie wyzwanie, aby dania główne zawsze bazowały na produktach sezonowych wzbogaconych o składniki lokalne, co oznacza, że warzywa grają tutaj rolę pierwszoplanową.

Wydaje mi się, że wciąż wiele osób ma barierę w stosunku do dań, w których główny składnik – mięso, jest zastępowany warzywem. Dla mnie kreatywne łączenie strączków, jarmużu, aromatycznego czosnku z jesienną dynią czy grzybami stwarza danie bogate nie tylko w składniki odżywcze, ale przede wszystkim dania o niepowtarzalnym i często zaskakującym smaku. Przekonujemy się o tym czytając opinie gości czy rozmawiając z nimi bezpośrednio w restauracji. Potencjał polskich warzyw, również tych sezonowych, jest bardzo duży, a w połączeniem z szeroką gamą technik kulinarnych dają nieograniczone możliwości.

ŚWIAT HOTELI – LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli listopad-grudzień 2022

Restauracja Gusto jest restauracją hotelową i dlatego dbamy również, aby dania wegetariańskie i wegańskie były dostępne podczas śniadań oraz w menu obiadokolacji. Goście często już na etapie rezerwacji pobytu pytają o dania bezmięsne w menu, co oznacza, że jest to również ważny element w podejmowaniu decyzji. Staramy się sprostać wszelkim oczekiwaniom, nie chcemy, aby goście z inną dietą czuli się pominięci.

Pozycje wegetariańskie czy wegańskie zawsze miały i będę mieć swoje miejsce w karcie Restauracji Gusto w Karpaczu, nie tylko ze względu na swoją popularność, ale również dlatego że bazują na sezonowych produktach i doskonale ze sobą współgrają bez dodatków mięsnych.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 18.01.2023
Aktualizacja: 18.01.2023