Wystartowało nowe miejsce na gastronomicznej mapie Polski. Taproom Tenczynek w małopolskim Browarze Tenczynek powstał dzięki zainwestowaniu ponad 3 milionów złotych, pochodzących między innymi ze środków społeczności crowdfundingowej. Ceramiczna kolumna z 14 kranami, z której samodzielnie można nalać dowolną ilość piwa, okowity lub wódki, dania przygotowane wyłącznie z lokalnych produktów oraz urządzenia do destylacji – alembiki i kadzie. To miejsce to miks gastronomii, historycznego otoczenia oraz alkoholi.

To kolejny projekt, który powstał dzięki środkom zebranym od inwestorów. Chociaż łączna wartość inwestycji znacząco przewyższa wartość środków (w kwocie 250 tys. zł) pozyskanych w crowdfundingu przez spółkę Tenczyńska Okovita.
Sięgająca XVI wieku tradycja Browaru Tenczynek zobowiązuje, dlatego połączyliśmy ze sobą koncept współczesnego bistro serwującego specjalne menu przygotowywane z wyłącznie lokalnych produktów i dobranych do poszczególnych dań alkoholi produkowanych w Tenczynku. Tenczyński Taproom oferuje kulinarne przyjemności – rzemieślnicze snacki, klasyczne dania z twistem i desery w nowej odsłonie. Korzystamy wyłącznie z klasycznych technik gotowania, a dzięki doświadczeniu naszych kucharzy, możemy to robić w zaskakujący i niecodzienny sposób. Nowoczesna tradycja lub tradycyjna nowoczesność, co wolisz. Wszystkie co jemy jest przygotowywane z tego co lokalne, w trosce o jakość, z wykorzystaniem zmodyfikowanych przepisów kuchni polskiej i europejskiej. Ryby słodkowodne hoduje dla nas Dolina Będkowska i pstrągarnia Rózin Dubie. Wieprzowinę wiejską bierzemy od Józefa Matlęgi, a pieczywo kupujemy od rzemieślników z Krakowa. Lokalny dostawca warzyw jest najbliżej, jak się da – bo z Tenczynka. W przygotowywaniu dań korzystamy z bogactwa aromatów i smaków oferowanych przez alkohole produkowane w Browarze Tenczynek. Taproom to miejsce obowiązkowej wizyty dla smakoszy, niezależnie od wieku – mówi Janusz Palikot, pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, prezes Tenczyńskiej Okovity i Manufaktury Piwa Wódki i Wina.
Jacek Nowak, szef kuchni Taproomu Tenczynek ma ponad 18-letnie doświadczenie w gastronomii, które budował w Polsce i za granicą. Funkcję sous chef pełni Edyta Latocha, która przez 10 lat kształtowała swoje umiejętności w Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Za organizacją wydarzeń i obsługą gości stoi Mateusz Sulik. Nad działalnością miejsca czuwa Adrian Bęben, Executive Chef grupy Alembik Polska.
Co w menu?
W karcie menu znajdziemy propozycje dla wegan oraz wielbicieli potraw mięsnych. Na początek Taproom Tenczynek proponuje, między innymi, kęsy w stylu ziemniaka Palikota. W przystawkach króluje kanapka z rybnym rillettes oraz tatar wołowy. W daniach głównych szef kuchni proponuje pstrąga z Gospodarstwa Lokalnego „Rózin” lub żebro wieprzowe z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Józefa Matlęgi. Hitem jest sernik Wyjebongo na deser.
Taproom ma powierzchnię 360,78 mkw., z czego część restauracyjna zajmuje 114,92 mkw. i jest przygotowana na przyjęcie 120 osób jednocześnie. Pozostała część to alembik, gdzie będą produkowane destylowane alkohole. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, czyli tap, z którego każdy może samodzielnie nalać sobie dowolną ilość piwa, okowity lub wódki.
Intencją pomysłodawcy miejsca — Janusza Palikota — było to, by całe wnętrze Taproomu biło ciepłem i jasnym światłem. Przeważającymi materiałami we wnętrzach są oryginalne cegły muru browaru, drewno i metal.
Odsłoniliśmy ceglaną konstrukcję zabytkowego browaru. Specjalne miejsce zajmują urządzenia do destylacji – alembiki i kadzie, które wyglądają niczym instrumenty muzyczne albo dzieła sztuki. Postanowiliśmy uczynić z nich ważny element wystroju wnętrza i umieściliśmy w przeszklonej galerii, by każdy mógł podziwiać ich konstrukcje. W naszej warzelni, mieszczącej się w piwnicach Taproomu, powstają świeże piwa bazujące na doskonałej jakości słodach jęczmiennych i pszenicznych – mówi Tomasz Czechowski, kreator koncepcji Bistro Bar Taproom.
W pierwszy weekend po otwarciu Bistro Pubu Taproom odwiedziło łącznie ponad 350 osób, z czego 120 osób tylko w niedzielę. Godziny otwarcia Taproomu: od poniedziałku do niedzieli, od godziny 12:00 do 22:00.
Źródło: Taproom Tenczynek
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.