Terra – nowa restauracja w warszawskim hotelu Westin

Udostępnij artykuł

Na mapie Warszawy pojawiła się nowa restauracja. Terra, zlokalizowana w pięciogwiazdkowym hotelu The Westin Warsaw, zastąpiła dawną restaurację Fusion, porzucając wpływy azjatyckie i prezentując wachlarz wyrazistych przypraw i smaków, który definiuje kulinarne tradycje krajów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Wnętrze restauracji Terra

Menu Terry, po łacinie oznaczającej „ziemia”, to podróż przez skąpane w słońcu krajobrazy, od Izraela przez Turcję, Grecję, po Włochy i Maroko, a każde danie prezentuje bogactwo sezonowych składników i sztukę tradycyjnych technik gotowania. Oddanie hołdu świeżym, wysokiej jakości produktom znajduje wyraz w popisowych daniach restauracji.

Za sterami konceptu stoi szef kuchni hotelu Janusz Korzyński, pracujący w The Westin Warsaw od 21 lat, czyli od momentu otwarcia obiektu. Nowe menu to w dużej mierze także dzieło Rafała Grzyba, szefa kuchni restauracji, który wplótł swoją kulinarną wizję w tkankę Terry.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Śródziemnomorskie menu

W karcie nowej restauracji znajdą się m. in.:

– Muhhamara, intensywny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich, to idealna potrawa do dzielenia się.

– Arancini z dorsza to kęsy kremowego risotto z dorsza, zamknięte w chrupiącej smażonej skorupce. Zachwycają kontrastem tekstury i smaku.

– Rosół jagnięcy gotowany jest na wolnym ogniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami.

– Moussaka czyli popularne ponadczasowe greckie danie serwowane jest w nowej odsłonie, łączącej pikantną mieloną jagnięcinę, kremowy beszamel i pieczony bakłażan.

– Dorada, kolejne popisowe danie Terry, jest delikatnie przygotowana, co pozwala świeżości ryby zająć centralne miejsce

– Spaghetti Zaatar jest unikalną odmianą klasyki, z ziemistymi nutami przyprawy zaatar dodawanej do makaronu wraz ze świeżym szpinakiem.

Poza potrawami „solo”, Terra to mnóstwo opcji dań do dzielenia się, tak charakterystycznego dla stylu jedzenia w regionie Morza Śródziemnego. Przykładem jest właśnie nasza popisowa Muhammara. Dzięki temu Terra to miejsce spotkań towarzyskich i wieczory spędzane z bliskimi przy pysznym jedzeniu – mówi Michael Hopf, dyrektor hotelu The Westin Warsaw.

Arancini w restauracji Terra

Wina i koktajle

Napoje serwowane w restauracji odzwierciedlają to samo przywiązanie do jakości i regionalnych wpływów. Koktajle „Sand & Smoke” i „Hibiscus Margarita” kuszą unikalnymi smakami, podczas gdy „Mint Sour” i „Mediterranean Mule” to orzeźwiające podejście do klasycznych mikstur.

Karta win uzupełnia kulinarną podróż, prezentując selekcję regionalnych i międzynarodowych pozycji, a także popularnych win naturalnych.

Spaghetti Zaatar w restauracji Terra

Naturalne wnętrza i minimalizm

Mające 243 metry kwadratowe wnętrze Terry, mogące pomieścić 96 gości siedzących, zaprojektowane przez utalentowanych architektów z polskiego studia NAP, odzwierciedla istotę łacińskiej nazwy restauracji. Ziemiste odcienie, minimalizm i naturalne akcenty botaniczne tworzą atmosferę, która współgra z charakterystycznymi świeżymi, oryginalnymi smakami serwowanych tu dań.

Wnętrze restauracji Terra

Niedzielny brunch w The Westin Warsaw jest teraz serwowany w nowo otwartej restauracji, ale oprócz śródziemnomorskich akcentów, goście będą niezmiennie kosztować wszystkich swoich ulubionych dań, w tym sushi, steków i owoców morza ze stacji a la minute, blinów z kawiorem czy ostryg.

Źródło: The Westin Warsaw

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 06.03.2024
Aktualizacja: 06.03.2024