Na mapie Warszawy pojawiła się nowa restauracja. Terra, zlokalizowana w pięciogwiazdkowym hotelu The Westin Warsaw, zastąpiła dawną restaurację Fusion, porzucając wpływy azjatyckie i prezentując wachlarz wyrazistych przypraw i smaków, który definiuje kulinarne tradycje krajów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.
Menu Terry, po łacinie oznaczającej „ziemia”, to podróż przez skąpane w słońcu krajobrazy, od Izraela przez Turcję, Grecję, po Włochy i Maroko, a każde danie prezentuje bogactwo sezonowych składników i sztukę tradycyjnych technik gotowania. Oddanie hołdu świeżym, wysokiej jakości produktom znajduje wyraz w popisowych daniach restauracji.
Za sterami konceptu stoi szef kuchni hotelu Janusz Korzyński, pracujący w The Westin Warsaw od 21 lat, czyli od momentu otwarcia obiektu. Nowe menu to w dużej mierze także dzieło Rafała Grzyba, szefa kuchni restauracji, który wplótł swoją kulinarną wizję w tkankę Terry.
Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Śródziemnomorskie menu
W karcie nowej restauracji znajdą się m. in.:
– Muhhamara, intensywny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich, to idealna potrawa do dzielenia się.
– Arancini z dorsza to kęsy kremowego risotto z dorsza, zamknięte w chrupiącej smażonej skorupce. Zachwycają kontrastem tekstury i smaku.
– Rosół jagnięcy gotowany jest na wolnym ogniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami.
– Moussaka czyli popularne ponadczasowe greckie danie serwowane jest w nowej odsłonie, łączącej pikantną mieloną jagnięcinę, kremowy beszamel i pieczony bakłażan.
– Dorada, kolejne popisowe danie Terry, jest delikatnie przygotowana, co pozwala świeżości ryby zająć centralne miejsce
– Spaghetti Zaatar jest unikalną odmianą klasyki, z ziemistymi nutami przyprawy zaatar dodawanej do makaronu wraz ze świeżym szpinakiem.
Poza potrawami „solo”, Terra to mnóstwo opcji dań do dzielenia się, tak charakterystycznego dla stylu jedzenia w regionie Morza Śródziemnego. Przykładem jest właśnie nasza popisowa Muhammara. Dzięki temu Terra to miejsce spotkań towarzyskich i wieczory spędzane z bliskimi przy pysznym jedzeniu – mówi Michael Hopf, dyrektor hotelu The Westin Warsaw.
Wina i koktajle
Napoje serwowane w restauracji odzwierciedlają to samo przywiązanie do jakości i regionalnych wpływów. Koktajle „Sand & Smoke” i „Hibiscus Margarita” kuszą unikalnymi smakami, podczas gdy „Mint Sour” i „Mediterranean Mule” to orzeźwiające podejście do klasycznych mikstur.
Karta win uzupełnia kulinarną podróż, prezentując selekcję regionalnych i międzynarodowych pozycji, a także popularnych win naturalnych.
Naturalne wnętrza i minimalizm
Mające 243 metry kwadratowe wnętrze Terry, mogące pomieścić 96 gości siedzących, zaprojektowane przez utalentowanych architektów z polskiego studia NAP, odzwierciedla istotę łacińskiej nazwy restauracji. Ziemiste odcienie, minimalizm i naturalne akcenty botaniczne tworzą atmosferę, która współgra z charakterystycznymi świeżymi, oryginalnymi smakami serwowanych tu dań.
Niedzielny brunch w The Westin Warsaw jest teraz serwowany w nowo otwartej restauracji, ale oprócz śródziemnomorskich akcentów, goście będą niezmiennie kosztować wszystkich swoich ulubionych dań, w tym sushi, steków i owoców morza ze stacji a la minute, blinów z kawiorem czy ostryg.
Źródło: The Westin Warsaw
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.