Wiosna pełna smaku z Sosem Sojowym Kikkoman

Udostępnij artykuł

Wraz z nastaniem wiosny z menu znikają sycące, rozgrzewające posiłki. Nadchodzi długo wyczekiwany czas na lekkie, zdrowe i soczyście kolorowe dania, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Sezonowość w kuchni to coraz popularniejszy trend w gastronomii.

Komponowanie wiosennego menu z udziałem sezonowych produktów gwarantuje świeżość i pełnię smaku serwowanych potraw. Wszystko to, co najlepsze w wiosennych warzywach i owocach, wydobywa i podkreśla Sos sojowy Kikkoman

Sezon na sos sojowy

W dzisiejszych czasach większość produktów spożywczych jest dostępna przez cały rok, ale to właśnie sezonowe produkty są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pozbawione sztucznych konserwantów, naturalne i lokalne – dokładnie takie, jak Sos sojowy Kikkoman. Stworzony z czterech prostych składników, pozbawiony dodatków, naturalnie warzony i produkowany w Holandii, Sos sojowy Kikkoman doskonale komponuje się z daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. 

Wiosenne porządki w menu

Nowalijki, czyli młode warzywa, to synonim wiosennej kuchni. Chrupiące, soczyste, pełne witamin i minerałów, najlepiej smakują na surowo lub z lekkim dressingiem, którego podstawą jest Sos sojowy Kikkoman.  

Sałata, botwinka, młoda kapusta, szparagi. Marchewka, ogórek, kalarepa, rzodkiewka. Cebula dymka, szczypiorek, pietruszka, szczaw… A z nich: zupy,  sałatki, dodatki do dania głównego. A na deser – ciasto z rabarbarem. Przepisów z wykorzystaniem sezonowych składników jest tyle, ile szefów kuchni. Na przykład te placuszki z marchewki i selera ze świeżymi ziołami i Sosem sojowym Kikkoman. 

Roślinna wiosna

Świeże, sezonowe warzywa i owoce idealnie wpisują się też w coraz mocniejszy trend kuchni roślinnej. Ograniczenie spożycia mięsa jest szczególnie proste właśnie wiosną. Niezależnie, czy menu będzie w całości wegańskie, czy obok mięsnych pozycji będzie oferować ich wegetariańskie alternatywy, Sos sojowy Kikkoman – który sam też jest wegański – zadba o zdrową porcję umami.

Świeży powiew inspiracji

Sezon na nowalijki to sezon na nowości w gastronomii. Inspiracji szefom kuchni dostarcza Sos sojowy Kikkoman, który jak żadna inna przyprawa pozwala daniu zabłysnąć smakiem – podkreślając go, zamiast przyćmiewać.

Artykuł powstał we współpracy z marką Kikkoman

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 14.06.2024
Aktualizacja: 14.06.2024