Zamek Topacz, malowniczo położony w sercu Dolnego Śląska, prezentuje nowe menu restauracyjne, które łączy tradycję z nowoczesnymi akcentami kulinarnymi. Szef kuchni przygotował wyjątkowe propozycje, które zadowolą podniebienia zarówno miłośników mięs, jak i wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. Nowe dania wyróżniają się świeżymi, sezonowymi składnikami, pochodzącymi od lokalnych dostawców, a także kreatywnym podejściem do klasycznej kuchni europejskiej.
Przystawki, które rozbudzą apetyt
Na początek szef kuchni Filip Grajeta zachęca do spróbowania tatara wołowego z nutą wędzonej słoniny, grzybami i chrupiącym pieczywem, lub oryginalnej sałaty z grillowanym serem Ślubowskim, dynią i figą, idealnej dla fanów dań bezglutenowych.
Nowoczesne zupy
W menu zup króluje krem z dyni z figą i olejem z pestek dyni, który zadowoli wegetarian, a także aromatyczny kapuśniak z czerwonej kapusty z półgęskiem i wędzoną śliwką dla miłośników tradycyjnych smaków.
Dania główne pełne smaku
Nowa karta oferuje szeroki wybór dań głównych, takich jak delikatny halibut podany z topinamburem i truflowym veloute, czy klasyczny rostbef z grzybami i selerem. Miłośnicy mięsnych specjałów będą zachwyceni roladą ze schabu z chrzanem i gorczycą oraz kaczką z kaszą jęczmienną i pomarańczą. Dla fanów dań bezmięsnych szef kuchni przygotował gnocchi z dynią, szpinakiem i parmezanem.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Zakończenie pełne słodyczy
Desery to prawdziwa uczta – od klasycznego czekoladowego crème brulee, po zaskakującą migdałową tartę z gruszką i lodami z gorgonzoli. Każdy znajdzie coś dla siebie, a słodkości doskonale zamkną kulinarną podróż w Zamku Topacz.
Oferta dla najmłodszych
Szef kuchni nie zapomniał także o najmłodszych – w menu dziecięcym znajdą się takie przysmaki jak krem z pomidorów, klopsiki drobiowe z marchewką oraz racuchy z jabłkami.
O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 81 eleganckich pokoi, 6 sal konferencyjnych i bankietowych oraz trzy restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.
Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.
Źródło: Zamek Topacz
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.