Zamek Topacz przedstawia nowe jesienne menu

Udostępnij artykuł

Zamek Topacz, malowniczo położony w sercu Dolnego Śląska, prezentuje nowe menu restauracyjne, które łączy tradycję z nowoczesnymi akcentami kulinarnymi. Szef kuchni przygotował wyjątkowe propozycje, które zadowolą podniebienia zarówno miłośników mięs, jak i wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. Nowe dania wyróżniają się świeżymi, sezonowymi składnikami, pochodzącymi od lokalnych dostawców, a także kreatywnym podejściem do klasycznej kuchni europejskiej.

Przystawki, które rozbudzą apetyt

Na początek szef kuchni Filip Grajeta zachęca do spróbowania tatara wołowego z nutą wędzonej słoniny, grzybami i chrupiącym pieczywem, lub oryginalnej sałaty z grillowanym serem Ślubowskim, dynią i figą, idealnej dla fanów dań bezglutenowych.

Nowoczesne zupy

W menu zup króluje krem z dyni z figą i olejem z pestek dyni, który zadowoli wegetarian, a także aromatyczny kapuśniak z czerwonej kapusty z półgęskiem i wędzoną śliwką dla miłośników tradycyjnych smaków.

Dania główne pełne smaku

Nowa karta oferuje szeroki wybór dań głównych, takich jak delikatny halibut podany z topinamburem i truflowym veloute, czy klasyczny rostbef z grzybami i selerem. Miłośnicy mięsnych specjałów będą zachwyceni roladą ze schabu z chrzanem i gorczycą oraz kaczką z kaszą jęczmienną i pomarańczą. Dla fanów dań bezmięsnych szef kuchni przygotował gnocchi z dynią, szpinakiem i parmezanem.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Zakończenie pełne słodyczy

Desery to prawdziwa uczta – od klasycznego czekoladowego crème brulee, po zaskakującą migdałową tartę z gruszką i lodami z gorgonzoli. Każdy znajdzie coś dla siebie, a słodkości doskonale zamkną kulinarną podróż w Zamku Topacz.

Oferta dla najmłodszych

Szef kuchni nie zapomniał także o najmłodszych – w menu dziecięcym znajdą się takie przysmaki jak krem z pomidorów, klopsiki drobiowe z marchewką oraz racuchy z jabłkami.

O Zamku Topacz

Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 81 eleganckich pokoi, 6 sal konferencyjnych i bankietowych oraz trzy restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona  przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Źródło: Zamek Topacz

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 27.09.2024
Aktualizacja: 27.09.2024