Zimowy wypoczynek z kawą Julius Meinl w Hotelu Belmonte

Udostępnij artykuł

Ferie już za pasem, a zimowy wypoczynek należy się każdemu. Śnieżne szaleństwo to najlepsza rozrywka sezonu. Gdzie można dobrze i smacznie wypocząć?  Spędzić niezapomniane chwile przy kawie Julius Meinl z widokiem na zaśnieżone góry.  Między innymi o tym, opowiada Jolanta Gawryś – dyrektor sprzedaży i marketingu Hotelu Belmonte z Krynicy-Zdroju.

Zimowy wypoczynek z kawą Julius Meinl w Hotelu Belmonte

Państwa wartości i filozofia podejścia do biznesu są oparte na pasji i doświadczeniu, jesteście wyjątkowym miejscem, jaki jest sekret utrzymania takiej atmosfery?  

Miejsce tworzą przede wszystkim ludzie. Mamy piękne i wyjątkowe wnętrza nawiązujące swoim designem do modernistycznej Krynicy lat 30., ale sercem obiektu są pracownicy, ich zaangażowanie, odpowiedzialność biznesowa, otwartość i elastyczność w kontakcie z naszymi gośćmi. To #BELteam na co dzień tworzy historię i atmosferę tego miejsca, a także #BELmoments dla naszych gości. Jesteśmy niedawno otwartym hotelem, pracują z nami wspaniali zaangażowani pracownicy, pełni energii i kreatywnych pomysłów. To daje duże możliwości w budowaniu wymarzonego miejsca, idealnego do wypoczynku, relaksu ale również pracy. Stawiamy na wellbeing w każdym aspekcie pobytu gościa. Począwszy od naszego menu poduszkowego, poprzez zrównoważoną kuchnię, po naszą strefę odnowy i relaksu Wellness & Moon SPA. Udowadniamy, że minimalizm może być piękny, że pięciogwiazdkowy elegancki hotel może być stworzony w harmonii z otaczającą go przyrodą i historią wspaniałego miejsca jakim jest Krynica-Zdrój.

Dlaczego gość powinien wybrać na zimowy lub letni wypoczynek właśnie do Was? 

Każdy nasz gość ma indywidualne potrzeby i oczekiwania co do miejsc, które wybiera. Jest wiele aspektów, które wyróżniają nasz hotel, chociażby położenie u podnóża Góry Parkowej, tuż przy stoku narciarskim co tworzy nas hotelem typu Ski in – Ski out. W sezonie zimowym zakładamy narty po wyjściu z obiektu i ruszamy na stok. Kolejnym aspektem jest kuchnia, którą serwujemy. Nasz szef kuchni Mirosław Jabłoński to prawdziwy pasjonat i artysta. Tworzy z sercem i niesamowitym talentem. Wykorzystujemy produkty od lokalnych dostawców, wybieramy etyczne i ekologiczne fermy, tworzymy kuchnię bliską naturze. Świadoma konsumpcja jest dla nas bardzo ważna. Na co dzień wdrażamy politykę zero waste jesteśmy przekonani, że małymi krokami możemy zdziałać wiele. Dbamy również o naszych najmłodszych gości. Mamy specjalną strefę „kids” w restauracji, codzienne odbywają się animacje dostępne przez cały rok, posiadamy udogodnienia dla najmłodszych i Lamę Belamę, która jest przyjacielem naszych małych gości. Jest wiele aspektów, które wyróżniają nasz obiekt, moglibyśmy tutaj wymieniać jeszcze bardzo dużo, bo pozostaje nam cała strefa Wellnes & Moon SPA oraz strefa Biznes. Jednak to każdy gość sam ocenia, co jest wyróżnikiem dla niego osobiście. My staramy się codziennie wdrażać nowe pomysły, tworząc wyjątkowe miejsce na mapie górskich, luksusowych hoteli.  

Czym kierujecie się Państwo w wyborze partnera kawowego, czy goście zwracają uwagę na to jaka kawa jest serwowana w hotelu? 

Oczywiście! Już sam zapach kawy o poranku zapraszający gości do restauracji jest czymś wspaniałym – to niezwykle ważny aspekt pobudzający zmysły od samego poranka. Niezwykle ważny jest przede wszystkim smak kawy, jakość – goście w takich hotelach jak nasz zwracają na to szczególną uwagę – są coraz bardziej świadomi. W domach, biurach, kawiarniach do których na co dzień chodzą, w restauracjach przyzwyczajeni są do wysokiej jakości kawy – nie chcą rezygnować z niej także podczas urlopu.

Tak, goście bardzo cenią sobie dobrą kawę i często w rozmowach doceniają tę, która serwujemy. Jak z każdym elementem naszej działalności, również przy wyborze partnera kawowego stawiamy na jakość i elastyczną współpracę, ale również zwracamy uwagę na proces produkcji, pochodzenie kawy oraz filozofię dostawcy. Niezwykle ważne jest, aby nasze spojrzenia na ekologię, wartości, którymi kierujemy się na co dzień były zbieżne – musimy patrzeć  w tym samym kierunku. Pamiętamy jednak, że mamy bardzo szeroki wachlarz gości z różnymi upodobaniami kawowymi. Zatem chcemy, aby kawa w ogólnodostępnych ekspresach, była kawą uniwersalną, ale bardzo wysokiej jakości. Natomiast wysublimowane upodobania kawowe staramy się zaspokajać indywidualnymi zamówieniami w naszym Lobby Barze.

Czy jest jakaś anegdota, która stała się częścią historii hotelu?

Wraz z całą załogą napotykamy w hotelu każdego dnia na mnóstwo zabawnych sytuacji, które stają się naszymi anegdotkami. Każda ma swoją oddzielną historię i kontekst, w którym powstała, dlatego rozumiemy je czasami tylko my. Mam jednak nadzieję, że kolejnych anegdotek i ciekawych historii, które stają się naszymi #BELmoments będzie coraz więcej. A my wraz z całym zespołem zapraszamy do hotelu Belmonte w Krynicy-Zdrój nie tylko na kawę, ale także do tworzenia tych pięknych i zabawnych historii razem z nami.

Więcej szczegółów znajdziesz na: www.belmonte.com.pl

Tekst powstał we współpracy z Julius Meinl.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 06.02.2023
Aktualizacja: 06.02.2023