4 sprawdzone sposoby na optymalizację użytkowania zmywarki w restauracji

Udostępnij artykuł

Zmywarka to podstawowe urządzenie, które ułatwia pracę w każdej restauracji, niezależnie od jej wielkości i serwowanego menu. Jest niezastąpionym narzędziem w codziennej pracy personelu i pozwala zaoszczędzić dużo czasu, który można przeznaczyć na inne zadania. Jednak, by zmywarka działała efektywnie i była jak najbardziej wydajna, należy ją odpowiednio użytkować. Przedstawimy kilka wskazówek, które pozwolą przedłużyć życie Twojej zmywarki i sprawią, że korzystanie z niej będzie jeszcze przyjemniejsze.

Przygotowanie naczyń

Przed włożeniem naczyń do zmywarki, należy je odpowiednio przygotować. Najlepiej jest usuwać z nich resztki jedzenia (można to zrobić szczotką lub gąbką), a następnie spłukać wodą. W ten sposób zminimalizujemy ilość resztek jedzenia, które znajdą się w zmywarce i zmniejszymy ryzyko zapchania się filtra. Przed włożeniem naczyń do zmywarki warto je posegregować według typów i materiałów, np. szkło oddzielnie od porcelany. Odpowiednie sortowanie pozwoli na optymalne umycie każdego rodzaju naczyń i uniknięcie ewentualnych uszkodzeń. Należy również zwrócić uwagę na to, by maszyna nie była przeładowana – jeśli naczynia są zbyt ściśnięte, to może to wpłynąć na jakość mycia, a nawet uszkodzić zmywarkę. Dlatego warto zawsze pamiętać o odpowiednim ułożeniu naczyń w zmywarce. Nie martw się: możesz wybrać odpowiednio krótki program, by w niedługim czasie wyczyścić jak największą ilość naczyń, których potrzebujesz.

Musi być chemia

Odpowiedni dobór chemii jest kluczowy dla efektywnego działania zmywarki. Niektóre chemie zmywające mogą być agresywne dla maszyny i jej części, dlatego warto wybierać produkty rekomendowane przez producenta zmywarki. Doradcy Winterhalter chętnie doradzą jakie produkty będą optymalnie dla Twojej maszyny – wachlarz możliwości jest bardzo duży i nie składa się tylko z produktów jednej marki. Podczas konsultacji eksperci na pewno zwrócą uwagę na to, jakie naczynia będą myte w zmywarce – do różnych rodzajów naczyń będą potrzebne różne chemie zmywające. Dodatkowo naczynia mają przecież kontakt z żywnością, więc poza higieniczną czystością muszą być całkowicie bezpieczne dla użytkowników.

Optymalny program

Wybierając program zmywania, należy kierować się rodzajem i stopniem zabrudzenia naczyń. Nie warto wybierać programu intensywnego, jeśli naczynia nie są mocno zabrudzone. Wybierając odpowiedni program, można zaoszczędzić wodę i energię. Wszystko zależy od typu zmywarki, która jest bohaterką Twojego zaplecza, o szczegółach opowiedzą Ci doradcy, niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na zakup zmywarki, czy może długoterminowy wynajem, o którym więcej dowiesz się tutaj: wynajmijzmywarke.pl

Regularne przeglądy i konserwacja

Regularne przeglądy zmywarki przez wykwalifikowany personel techniczny to klucz do utrzymania jej w dobrym stanie. Dodatkowo możesz sam raz na trzy miesiące samodzielnie weryfikować filtry, ustawienia temperatury, czy poziom zadowolenia z detergentów. Zawczasu wpisz daty przeglądów w swoim kalendarzu lub aplikacji, z której korzystasz, a na pewno Ci nie umkną i szybko wejdą w nawyk.

Jeżeli masz pytania, wątpliwości lub chciałabyś poznać więcej sposobów na optymalne użytkowanie zmywarek gastronomicznych, skontaktuj się z ekspertami w zakresie zmywania. Doradcy marki Winterhalter są gotowi udzielić porad i praktycznej pomocy: winterhalter.pl

Tekst powstał we współpracy z Winterhalter.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 14.03.2023
Aktualizacja: 14.03.2023