Absolutne minimum to shaker, miarka oraz szczypce do lodu. Shaker jest podstawowym narzędziem w pracy barmana. Miesza się w nim te płyny, które zawierają składniki trudne do wymieszania. Barmani mają do wyboru dwa podstawowe rodzaje shakerów: klasyczny trzyczęściowy lub dwuczęściowy bostoński.
Klasyczny składa się z pojemnika, nakładki z wbudowanym sitkiem i pokrywki. Natomiast bostoński to dwa pojemniki, z których jeden wykonany jest ze stali nierdzewnej, a drugi zazwyczaj ze szkła kryształowego i może służyć również jako kubek barmański. – Miarka barmańska (tzw. Jigger), najlepiej z podziałką na mililitry, jest niezbędna do precyzyjnego odmierzania składników, aby receptury były zawsze powtarzalne. Natomiast jeśli chodzi o szczypce do lodu, barman powinien się zaopatrzyć w jedne grube do pracy z lodem oraz wąskie do pozostałych czynności – mówi Grzegorz Jaszkiewicz, szef doradców Gastro Improvement.
Warto zadbać, aby sprzęt zawsze był w zasięgu ręki barmana – w obrębie około dwóch metrów od obszaru przygotowywania drinków. Oznacza to, że barman powinien mieć możliwość dotarcia do odpowiedniego sprzętu, wykonując tylko jeden krok i wyciągając rękę po właściwy przedmiot.
– Mając shaker, miarkę barmańską i szczypce do lodu dobry barman jest w stanie wykonać wiele koktajli. Aby jednak bar był profesjonalny, warto wyposażać jego pracowników również w inny sprzęt. Są to głównie: pozostałe miary, jak: łyżeczkowe i o większej pojemności, łyżka barmańska z opcją zakończenia muddler’em, muddler (drewniany lub z tworzywa), który służy do ucierania składników drinka w szkle (np. limeta z miętą przy wykonywaniu Mojito), kubek barmański do przygotowywania drinków metodą miksowania w kubku (jak np. Manhattan, Martini), sito barmańskie, które służy do oddzielania zawartości kubka barmańskiego od lodu podczas zlewania do szkła – wylicza Grzegorz Jaszkiewicz. – Warto mieć także blender elektryczny – przy jego pomocy przygotujemy drinki tropikalne miksowane z lodem i świeżymi owocami (jest to większy wydatek, ale z pewnością warty zakupu), nalewaki do butelek, które służą nie tylko temu, by wygodnie nalewać zawartość butelek podczas klasycznego wykonywania drinków, ale są niezbędne do pracy w stylu working flair (ewolucje butelkami i sprzętem barmańskim podczas wykonywania napoju). Przydatne są: kruszarka do lodu (ręczna lub elektryczna) – służy barmanowi do rozdrabniania lodu, termos na lód – do przechowywania kostek lub kruszonego lodu bezpośrednio na stanowisku pracy oraz segregator na owoce – jest bardzo pomocny przy przechowywaniu elementów dekoracji w wilgotnym i chłodnym miejscu – dodaje Jaszkiewicz. Aby wykonane przez barmanów drinki cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oczy klientów, warto jest wyposażyć bar w drobny sprzęt do garnirowania (dekorowania) szkła. Najczęściej stosowane to: nóż to skrawania twistów (sprężynek np. z cytryny) oraz nóż do kulek (do drążenia dekoracyjnych kulek z melona, arbuza, avocado itp.). W barze nie może zabraknąć również szerokiego asortymentu takich dodatków, jak: dekoracyjne mieszadełka, rurki czy kolorowe serwetki.