Dussmann: 5 mln zł za żywienie pacjentów

Udostępnij artykuł

Firma przez cztery kolejne lata będzie żywiła pacjentów oraz przygotowywała posiłki profilaktyczne dla pracowników szpitala.

P. Dussmann Sp. z o.o. specjalizuje się w organizacji żywienia zbiorowego, m.in. dla placówek służby zdrowia. Firma oferuje także kompleksowe usługi wyposażenie kuchni i stołówek, usługi utrzymania czystości oraz ochronę i obsługę obiektów. Usługa catering firmy Dussmann obejmuje różnorodne opcje, począwszy od żywienia zbiorowego, przez gastronomię i catering. Spółka P. Dussmann jest największą spółką-córką obecnej na całym świecie Grupy Dussmann. Grupa zatrudnia około 53 tys. pracowników w 24 państwach na świecie.

Jak już informowaliśmy, ostatnie zamówienia, jakie zdobyła firma to m.in. świadczenie usług w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów Szpitala Specjalistycznego św. Zofii w Warszawie (wartość zamówienia, które firma będzie realizowała przez trzy lata wyniosła ok. 1,5 mln zł).

Jak już pisaliśmy, powołując się na dane portalu hm7.biz, który publikuje ogłoszenia przetargowe, średnia wartość kontraktu na dostawę posiłków szpitalnych w 2008 roku wynosiła 278504 zł, natomiast w 2009 r. (do maja) – 235190 zł, co oznacza 16-procentową redukcję średniej wartości zamówienia w skali roku. W odpowiedzi na ogłoszenie przetargowe składane są przeciętnie dwie oferty.

W Polsce największymi firmami cateringowymi, które dostarczają posiłki do szpitali są m.in: Aspen Res, Impel Catering, Gastropol Group, Eurest Poland oraz właśnie Dussmann.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 12.05.2010
Aktualizacja: 12.05.2010