Executive Chef Paweł Kałuski był gospodarzem śniadania, na które zaprosił gwiazdkowych szefów kuchni z Polski i Francji. Emmanuel Renaut 3*, Philippe Mille 2* oraz Przemysław Klima 1*, mieli okazję spróbować sezonowych specjałów w wyjątkowej scenerii. Na dachu Sofitel Warsaw Victoria szefowie wymienili się kulinarnymi doświadczeniami.
Wspomnieni szefowie z gwiazdkami przewodnika Michelin gościli w Sofitel Warsa Victoria przy okazji kulinarnego projektu „Grand Dinners – On the Table”, w ramach którego w dniach 23 oraz 24 maja zorganizowano kolacje prowadzone przez Karola Okrasę w Villa Intrata położonej na terenie wilanowskiej rezydencji króla Jana III.
ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Paweł Kałuski – biografia
Paweł Kałuski, w kwietniu objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Swoją karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Wraca tam po ponad 20 latach obejmując stery w kuchni. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Później pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie.
Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych, Paweł rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie a potem w największym kompleksie hotelowym Warszawianka w Jachrance. Związany także z Warszawskim Sznytem i Warsaw Marriott Hotel. Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, polityków i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii m.in. u legendarnego Yves’a Mattagne szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji „Sea Grill” w Brukseli. Jego przepisy były prezentowane między innymi w miesięczniku „Kuchnia” w ramach cyklu „Szkoła Mistrza” oraz w prasie branżowej. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych.
W Sofitel Warsaw Victoria Paweł będzie także odpowiedzialny za restaurację La Brasserie Moderne, w której będzie kontynuował koncept połączenia tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.