Jak zmieniał się ruch wokół lokali gastronomicznych w 2022 roku?

Udostępnij artykuł

Ostatnie lata dla rynku gastronomicznego to prawdziwy roller coaster związany z zamykaniem gospodarki i obostrzeniami w 2020 i 2021 roku, a następnie znaczącym wzrostem inflacji i kosztów energii w roku 2022. Bazując na przeprowadzonych przez dataplace.ai analizach, zmiany natężenia ruchu w najbliższym otoczeniu lokali gastronomicznych w Polsce w 2022 roku były dynamiczne i różniły się praktycznie w każdym miesiącu tego roku. 

Z analizy danych dataplace.ai, przeprowadzonej na 1 790 lokalach gastronomicznych w ośmiu największych miastach w Polsce, wynika, że zmiany ruchu wokół tych lokali w 2022 roku, w stosunku do tych samych okresów w 2021, mogły mieć duże odwzorowanie w reakcji mieszkańców i turystów na znoszenie obostrzeń i otwieranie granic w Europie.  

Największy wzrost ruchu odnotowano na jesień ubiegłego roku, kiedy to średni wzrost ruchu w październiku i listopadzie wyniósł 179,26 proc. w porównaniu do tych samych miesięcy 2021 roku.

Wzrost ruchu mogliśmy odnotować również na przełomie zimy i wiosny 2022 roku, gdy w okresie od lutego do kwietnia, średni wzrost ruchu wokół lokali gastronomicznych wyniósł 12,89 proc., w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego. 

Co ciekawe, koniec wiosny i okres wakacyjny okazał się pod tym względem gorszy i mogliśmy zaobserwować ruch mniejszy w tym okresie 2022 roku (czerwiec-sierpień) średnio o -15,67 proc., niż w roku go poprzedzającym. 

Wyraźne zmiany natężenia ruchu wokół lokali gastronomicznych w 2022 roku można z pewnością połączyć z powolnym powrotem do normalności po okresie pandemii oraz zmiany naszego zachowania i zwyczajów po prawie dwóch latach życia z obostrzeniami i ograniczeniami – mówi Tomasz Władziński, współzałożyciel dataplace.ai.

Czy powrót studentów do największych miast zwiększył ruch w lokalach gastronomicznych jesienią 2022 roku, a otworzenie granic zmniejszył go latem tego roku?

Analizy dataplace.ai pokazują, że zmiana ruchu wokół lokali gastronomicznych w największych miastach Polski w każdym miesiącu 2022, w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, miała podobny charakter. Można też zauważyć kilka ciekawych trendów, które mogą mieć swoje źródło w luzowaniu obostrzeń zarówno w kraju jak i w całej Europie. 

W styczniu ruch był zdecydowanie mniejszy, co związane jest najpewniej z dużym wzrostem zachorowań i kolejną falą koronawirusa, po rodzinnych świątecznych spotkaniach. Ruch w styczniu 2022, wokół lokali gospodarczych, był średnio mniejszy o prawie 35 proc. w ośmiu największych miastach Polski.

W miesiącach od lutego do kwietnia 2022 możemy zauważyć, że ruch w większości miast był większy, niż w analogicznym okresie rok wcześniej, średnio o 12,89 proc. Wyjątkiem w tym gronie był Szczecin, w którym zanotowano spadek ruchu w tym okresie w porównaniu do 2021 roku. Wzrosty możemy najpewniej tłumaczyć mniejszymi restrykcjami nałożonymi na lokale gastronomiczne w tym okresie i powolny powrót do normalnego życia.

W okresie od maja do sierpnia 2022 możemy zauważyć ujemne wartości wskaźnika ruchu względem roku 2021. Był to pierwszy od czasu pandemii okres wakacyjny, podczas którego dość swobodnie mogliśmy wrócić do podróżowania po Europie, często bez potrzeby kosztownych testów. Fakt, że Polacy chętnie wyjeżdżali za granice, potwierdzają dane Polskiej Izby Turystycznej, o czym mówi jej prezes Paweł Niewiadomski – o ile sezon wakacyjny 2022 zaczął się mniejszym niż przed pandemią poziomem wczesnych rezerwacji, o tyle w jego środku nastąpił boom zakupowy. Inaczej było w roku 2021, gdy większość Polaków zdecydowała się spędzić lato w mieście lub w granicach kraju.

Największy spadek ruchu odnotowaliśmy w lipcu 2022, kiedy średnia wartość wskaźnika ruchu wyniosła -19,32 proc. dla ośmiu największych miast w Polsce. 

Największy jednak wzrost ruchu wokół lokali gastronomicznych mogliśmy zauważyć jesienią 2022 roku. Średni wzrost w październiku w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej wyniósł 194,45 proc., a w listopadzie 164,06 proc. Jesień 2021 roku stała pod znakiem czwartej fali koronawirusa w Polsce, natomiast jesienią 2022 roku po raz pierwszy studenci tłumnie wrócili do największych miast, biura zaczęły zapełniać się na nowo pracownikami, a społeczeństwo mogło w jakimś stopniu zapomnieć o pandemii, co z pewnością miało wpływ na tak znaczące wzrosty ruchu w tym okresie. 

Wzrost ruchu wokół lokali gastronomicznych w 2022 roku rósł najszybciej w Gdańsku

Analizując ruch wokół lokali gastronomicznych, biorąc pod uwagę zmianę jego dynamiki miesiąc po miesiącu w 2022 roku, możemy zauważyć, że jedynie w Gdańsku wskaźnik ten kształtował się nieco inaczej niż w innych największych miastach w Polsce. Większe jego wartości, niż w pozostałych miastach, zanotowano w okresie od maja do lipca. 

Jest to zapewne spowodowane sezonem wakacyjnym i faktem, że w tym okresie w Gdańsku był wzmożony ruch turystyczny, podczas gdy w innych miastach ruch zmniejszał się ze względu na wyjazdy wakacyjne ich mieszkańców – mówi Władziński.

Średni wzrost ruchu w porównaniu do poprzedniego miesiąca w Gdańsku w tym okresie wyniósł 14,76 proc. Z kolei dla pozostałych siedmiu największych miast w Polsce, odnotowano średni spadek na poziomie -0,47 proc.

Źródło: dataplace.ai

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 23.02.2023
Aktualizacja: 23.02.2023