Kadra Narodowa Polskich Kucharzy rusza do Luksemburga

Udostępnij artykuł

576 godzin treningu podczas 48 dni, 350 posiłków degustacyjnych, 1080 talerzy – tak juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy Juniorów przygotowywali się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do startu w  Kulinarnym Pucharze Świata. Już w najbliższy weekend rozpoczną zmagania, podczas których zmierzą się z najlepszymi drużynami z całego świata.

Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych na świecie. Jest organizowane raz na cztery lata i zrzesza najbardziej elitarne drużyny kulinarne. Regularnie obecna podczas mistrzostw polska reprezentacja prowadzona jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, której strategicznymi partnerami są Transgourmet Foodservice oraz Selgros Cash & Carry. Kadra juniorów wystąpi 27 i 29 listopada w dwóch konkurencjach – Restaurant of Nations oraz Chef’s Table.

Juniorzy Kadry Narodowej Polskich Kucharzy od stycznia trenowali w przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Dbali o każdy szczegół – nie tylko smak i wygląd potraw, ale również aspekt zero waste przy przygotowaniu posiłków. W ostatnich tygodniach kucharze prezentowali efekty swoich przygotowań dziennikarzom, a także miłośnikom kulinariów podczas 9 kolacji degustacyjnych podczas których była niepowtarzalna szansa na spróbowanie dań przygotowywanych na konkurs i wczucia się w atmosferę rywalizacji.  Spotkania kulinarne  zorganizowane były w takiej samej formule jak przebieg finału Kulinarnego Pucharu Świata. Reprezentacja serwowała dania, które nie tylko będą promować polskie smaki i produkty, ale też uwzględniają aktualne trendów kulinarnych jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.

Trzymamy kciuki za naszą kadrę, a ich zmagania będzie można śledzić na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na kanałach na Facebooku i Instagramie.

Tekst powstał we współpracy z Selgros Cash&Carry.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 25.11.2022
Aktualizacja: 28.11.2022