Kuchnia Dalmacji w Hotelu Bristol w towarzystwie Roberta Makłowicza

Udostępnij artykuł

Restauracja Hotelu Bristol dzięki współpracy z Robertem Makłowiczem co miesiąc przenosi smakoszy w różne zakątki świata. W październiku udamy się w podróż pełną smaków do ukochanej przez słynnego smakosza Dalmacji, a 12 października będzie można spróbować menu w Hotelu Bristol w towarzystwie samego Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz

W tym miesiącu w karcie restauracji Hotelu Bristol, której inspiratorem jest Robert Makłowicz znajdziemy takie przysmaki jak sałatka z pieczoną ośmiornicą, risotto z inkaustem z kałamarnicy, pieczony bakłażan czy dorada pieczona z ziołami. A na słodkie zwieńczenie uczty desery „Dalmatyńska Rozata” i Tort „Makarana”. Całe menu inspirowane jest licznymi podróżami Roberta Makłowicza do Dalmacji, której kuchnię zna jak mało kto.

Wszyscy wiemy, że regionalna kuchnia to przede wszystkim geografia i historia, gdybyśmy jednak chcieli ową wiedzę utrwalić, spojrzymy na Dalmację. To najbliższe nam śródziemnomorze, ze wszystkimi tego w kuchni konsekwencjami. Królują w niej ryby i owoce morza, oliwa, rozmaryn oraz wino. – mówi Robert Makłowicz. – Do geografii dołóżmy historię. Mamy zatem Wenecję, której większość Dalmacji przez stulecia była częścią, a z niej dalmatyńską miłość do risotta, kluseczek gnocchi (zwanych tam „njoki”), makaronów. Potem mamy Austrię, a z niej płynącą predylekcję do gulaszy i strudli, potem Jugosławię i wpływy bałkańsko-tureckie. W jednym, niewielkim i przecudnym miejscu mamy więc mieszankę śródziemnomorsko-wenecko-osmańsko-bałkańską. Takie cuda to tylko w Dalmacji, a teraz również w warszawskim Bristolu. Dobar tek! – dodaje inspirator menu dostępnego w Hotelu Bristol.

12 października menu inspirowanego Dalmacją będzie można skosztować w Hotelu Bristol w towarzystwie samego Roberta Makłowicza podczas kolejnego już Wieczoru Kulinarnego z menu w formie bufetu, muzyką na żywo i degustacją chorwackich win, okraszonego nie jedną ciekawą opowieścią tego kulinarnego obieżyświata w kuluarach. 

Robert Makłowicz

Dalmackie menu jest dostępne przez cały miesiąc codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Hotelu Bristol.

Więcej informacji:  www.restauracjamarconi.pl

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Źródło: Hotel Bristol

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 04.10.2023
Aktualizacja: 28.02.2024