Marka od lat słynie ze swoich hot dogów. Szwedzka sieć chce oferować konsumentom różnorodne wybory żywieniowe, w tym roślinne produkty w przystępnej cenie. Już w lipcu do oferty dołącza nowość – hot dog roślinny.
Celem marki do 2025 roku jest poszerzenie menu Restauracji i Bistro IKEA o zdrowsze dania. Między innymi o posiłki roślinne, które, zgodnie z założeniem, do tego czasu będą stanowiły 50 proc. oferty.
Więcej roślinnych alternatyw w bardziej przystępnych cenach może zachęcić klientów do zmiany nawyków żywieniowych. Ograniczenie produktów odzwierzęcych w naszej diecie nie tylko sprzyja lepszej formie, ale także pomaga zmniejszyć ślad węglowy wytwarzany przez każdego z nas. Roślinny hot dog IKEA kosztuje 3 złote.
Historia hot doga IKEA
Historia hot-doga IKEA zaczęła się w latach 80. XX wieku. Założyciel marki – Ingvar Kamprad chciał, aby klienci po zakupach mogli posilić się ciepłą przekąską w dobrej cenie. Ustalił koszt hot doga na 5 szwedzkich koron, co stanowiło połowę ceny u konkurencji. Był to początek sukcesu produktu, który do dziś jest serwowany w sklepach IKEA na całym świecie.
To było pierwsze tego typu rozwiązanie na świecie. Od tego czasu minęło ponad 40 lat, społeczeństwo stało się bardziej świadome, w wyniku czego coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa. W 2018 roku IKEA wprowadziła do oferty wegetariańską wersję hot doga, z kawałkami warzyw. Cieszy się on dużą popularnością wśród klientów, którzy często kupują także wersję paczkowaną, do przygotowania w domu. Co piąty hot dog sprzedawany w IKEA jest wegetariański. Teraz IKEA postawiła sobie cel: stworzyć w 100 proc. roślinnego hot doga, będącego smaczną, zdrową i przystępną cenowo alternatywą, którą wszyscy – miłośnicy mięsa, fleksitarianie, wegetarianie czy weganie – będą mogli się cieszyć.
Smaczny i łatwy wybór dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa
Kiedy nadszedł czas na stworzenie konkurenta dla uwielbianego przez większość klientów – tradycyjnego hot doga, IKEA podeszła do tego z wielkim zaangażowaniem. Nowy hot dog został opracowany przy użyciu innowacyjnej technologii, aby jak najlepiej odwzorować smak klasycznej parówki.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
W rezultacie, wariant roślinny w smaku i wyglądzie przypomina oryginalnego hot doga. Wegańska wersja ma delikatnie wędzony posmak i nie zawiera cukru, w składzie jest między innymi białko ryżowe, cebula, jabłko, sól i pieprz. Roślinny hot dog dołączył do oferty bistro 18 lipca.
Poświęciliśmy wiele czasu na proces rozwoju nowego hot doga, aby zapewnić naszym klientom jak najlepsze wrażenia. Dzięki wspaniałemu, lekko wędzonemu smakowi, zwartej konsystencji i chrupkości roślinny hot dog jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego kultowego hot doga – mówi Krzysztof Hernik, krajowy lider ds. komercyjnych w IKEA Food.
Roślinne nowości
Oprócz roślinnego hot doga w wegańskiej ofercie IKEA pojawiła się również sałatka z wegańskimi kawałkami o smaku wołowiny od The Vegetarian Butcher, z kaparami, jajkiem i gotowanymi ziemniakami. To ciekawa i zdrowa propozycja na letnie posiłki, która przypadnie do gustu nie tylko klientom na diecie roślinnej. Jednak, w przeciwieństwie do roślinnego hot doga, który zostaje w menu IKEA na stałe, sałatka stanowi część sezonowej oferty – będzie dostępna w menu Restauracji IKEA do końca września 2023 roku. Marka przygotowała też wakacyjną akcję – dzieci do końca sierpnia zjedzą w Restauracji IKEA za 1 zł.
Źródło: IKEA
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.