Łaskawość Tytusa z nową lokalizacją

Udostępnij artykuł

Po dwóch latach działalności w warszawskim Forcie Służew Łaskawość Tytusa zmienia lokalizację. Wine bar, którego właścicielami są Marcin “Tytus” Grabski i Monika Grabska przeniósł się do Śródmieścia, na ul. Piękną.

fot. Pook Pictures

Po niemalże 2 latach działalności w warszawskim Forcie Służew wine bar Łaskawość Tytusa zmienił lokalizację.

Po drugim, niezbyt udanym sezonie zimowym, podjęliśmy decyzję o zmianie miejsca i o przeprowadzce do Śródmieścia, które wydaje nam się zdecydowanie lepszym miejscem na prowadzenie tego rodzaju lokalu. – tłumaczy nam współwłaściciel lokalu, Marcin “Tytus” Grabski.

Łaskawość Tytusa znalazła swoje nowe miejsce przy ul. Pięknej 49. Znacznie zmienił się metraż lokalu, z 80 na 100, a przestrzeń jest zupełnie inaczej podzielona, niż w przypadku poprzedniej lokalizacji.

Do właściwego serwisu mamy do dyspozycji 50 metrów na górze, gdzie mieści się tylko niewielki bar, drugie 50 metrów na dole to kuchnia, toalety oraz nasze oczko w głowie – specjalna sala degustacyjna, w której można też organizować większe grupy. – mówi restaurator.

Całkowicie zmieniła się identyfikacja wizualna wine baru – za projekt obecnej odpowiada Tomek Pilch i Blurbstudio, natomiast Zuza Morawska ze Studia Metraż zaprojektowała cały lokal, narzuciła też briefing w zakresie identyfikacji.

Nowa karta kieliszkowa i szef kuchni

Nowe miejsce to także nowa karta kieliszkowa. Tym razem właściciele postawili na wina z nieco wyższej półki niż dotychczas, ale – jak twierdzą – cenami kieliszków nadal nie weszli jeszcze do warszawskiej ekstraklasy. Zarezerwowali też stałe miejsce dla win naturalnych, bezinterwencyjnych.

Najważniejsze dla nas jest kompletnie nowe menu przekąskowe. Przygotował je młody szef kuchni Szymon Płatek, który na Pięknej dołączył do naszego zespołu. Profesjonalna kuchnia pozwala nam teraz wyjść poza zakres typowych dań barowych. Trzymamy się jednak konwencji talerzykowej, foodsharingu i nieobjadania się. – opisuje Marcin “Tytus” Grabski.

Menu będzie się stale zmieniało, bo Szymon Płatek jest osobą z dużą inicjatywą. Gościom oferuje między innymi swojego autorskiego tatara z rostbefu z dodatkiem marynowanego i suszonego żółtka, krem z fety ze smażonymi pomidorkami i orzechami w miodzie, oraz jego interpretację hummusu z flatbreadem własnego wypieku.

fot. Pook Pictures

Nowy lokal, podobnie jak poprzedni, oferuje przestrzeń na zewnątrz. Choć nie jest tu tak zielono i spokojnie jak na Forcie, to chodnikowy citylife też ma swoje atrakcje. Ogródek zajmuje 14 metrów wzdłuż ul. Koszykowej, pojawi się tam też słynne z Fortów 100-letnie drzewko oliwkowe.

Marcin “Tytus” Grabski jest także założycielem i współwłaścicielem wytwórni Asfalt Records, wine baru Winem Powiśle, sklepu Asfalt Winyle i Wino oraz asfaltshop.pl.

fot. Pook Pictures

Źródło: Marcin “Tytus” Grabski

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 19.06.2024
Aktualizacja: 19.06.2024