Już 2 lipca Nosalowy Park Hotel & Spa Zakopane zaprasza na wyjątkowe wydarzenie – Letnią Ucztę z Mikołajem Reyem. Na stole zagoszczą potrawy, którymi delektował się w Wilanowie sam Jan III Sobieski.

Pięciodaniowa, serwowana kolacja z królewskim menu z jesiotrem i gęsiną w roli głównej. Pasztetem allaputrina z barszczem cytrynowym, wybornym, staropolskim chłodnikiem i wyjątkowym deserem – Arkasem Sobieskiego. Z najlepszymi winami, zabierze nas w podróż do źródeł staropolskiej kuchni, której bogactwo i wyobraźnia zaskakują do dziś!
Kuchnia staropolska inspiruje najlepszych szefów kuchni. Powstawała na dworach zamożnej polskiej szlachty i arystokracji. Najstarsza książka kulinarna i zbiór przepisów w historii polskiej „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku książąt Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, sięga XVII wieku. Wyobraźnia ówczesnych mistrzów kulinarnych była niezbędna, by zaspokoić apetyty i oczekiwania najzamożniejszych rodów tego okresu i ich licznych gości, a obfitość i egzotyczność dostępnych produktów zaskakuje szefów kuchni nawet dziś.
Ucztę poprowadzi i ubarwi swoimi opowieściami Mikołaj Rey. Kulinarny podróżnik, smakosz i entuzjasta dobrej kuchni. Pasjonat gotowania, juror kulinarnych konkursów i festiwali, finalista pierwszej polskiej edycji Master Chef’a. Do tego potomek znanego rodu i znawca historii, który jak nikt przybliży barwne opowieści najznamienitszych polskich rodów.
Przygotowane przez niego menu uzupełnią najlepsze wina wyselekcjonowane przez Zbigniewa Kmiecia – znanego polskiego eksperta win
2 lipca w Nosalowy Park Hotel & Spa, wspólnie z Mikołajem Reyem zakosztujemy staropolskiej kuchni obecnej na wystawnych ucztach samego Jana III Sobieskiego.
Rezerwacja miejsc:
rezerwacjapark@nosalowy.pl
nosalowypark@nosalowy.pl
ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Źródło: Nosalowy Park Hotel & Spa

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.