Maxipizza: nowy lokal w Katowicach

Udostępnij artykuł

Umowę najmu lokalu w Katowicach spółka zawarła w połowie kwietnia bieżącego roku. Ma on powierzchnię 190 mkw.

– Spółka konsekwentnie realizuje strategię polegającą na uruchamianiu nowych lokali gastronomicznych w lokalizacjach charakteryzujących się niewysokim poziomem kosztów stałych. W procesie doboru lokalizacji zarząd spółki szczególną uwagę zwraca na wysokość stawki czynszowej za wynajem, starając się wykorzystywać fakt, że w ostatnim okresie w związku z pogorszeniem sytuacji rynkowej w branży gastronomicznej pojawiło się dużo ofert atrakcyjnych lokalizacji pod działalność restauracyjną. (…) W przeciwieństwie do roku 2008, w którym odnotowano stratę netto na poziomie 885 738,06 złotych, w roku 2009 udało się osiągnąć zysk netto w kwocie 2741,18 zł – czytamy w sprawozdaniu spółki za 2009 rok.

Firma Maxipizza SA powstała w 2002 roku w Kielcach. Na giełdzie NewConnect notowana jest od lutego 2008 roku. Obecnie spółka prowadzi sześć pizzerii: w Krakowie Sosnowcu, Kielcach, Tychach, Rzeszowie i Świętochłowicach. Maxipizza uzyskała w I kwartale br. przychody netto ze sprzedaży w wysokości 785 tys. zł netto (754 tys. zł rok wcześniej). Zysk netto wyniósł 30 tys. zł w porównaniu do 81 tys. zł straty netto w analogicznym okresie roku poprzedniego.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.06.2010
Aktualizacja: 21.06.2010