McDonald’s stawia na Rumunię

Udostępnij artykuł

Jak pisze rumuński portal biznesowy, w tym roku otwarto już dwie restauracje w jednym z centrów handlowych w Bukareszcie, a dwa kolejne lokale zaplanowane na 2010 rok powstaną także w stolicy kraju. McDonald’s zamierza również w najbliższym czasie wyremontować restauracje w miastach Dristor i Pitesti. Co do planów na 2011 roku wall-street.ro nie podaje szczegółów. Wiadomo jeszcze, że od 2012 roku rumuński McDonald’s będzie otwierał po 10 lokali co roku.

McDonald’s w Rumunii działa od 15 lat i prowadzi 62 restauracje w 21 miastach kraju.

Tymczasem w Polsce, gdzie sieć operuje od 18 lat, działa już 241 lokali i wciąż planowane są kolejne. Jak już podawał portal Horecanet.pl, firma wyda w tym roku na inwestycje w naszym kraju ponad 100 mln zł i chce otworzyć około 20 restauracji. Ostatnio McDonald’s wystartował z prasową kampanią "Mamy apetyt na nowe restauracje". W ramach akcji poszukiwane są nieruchomości w celu uruchomienia nowych lokali. Możliwe jest kupno, długoterminowy najem lub dzierżawa. Na celowniku są m.in. Warszawa, Poznań, Kraków, Trójmiasto i Wrocław.

McDonald’s dysponuje około 32,2 tys. barów szybkiej obsługi w około 120 krajach na całym świecie. Plany na 2010 rok zakładają otwarcie 1 tys. nowych restauracji.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 17.06.2010
Aktualizacja: 17.06.2010