Michał Gniadek opuszcza stanowisko szefa kuchni restauracji Klonn w Warszawie

Udostępnij artykuł

Michał Gniadek poinformował, że po dwóch latach pracy opuszcza stanowisko szefa kuchni warszawskiej restauracji Klonn i wyrusza ku nowej przygodzie. Został szefem kuchni i właścicielem nowego mięsnego sklepu i bistro Yes Butcher.

Michał Gniadek
Michał Gniadek. Źródło zdjęcia: Facebook restauracji Klonn

Michał Gniadek to jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Ma na koncie doświadczenie zdobyte m.in. u Andrei Camastry w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Senses. Pracował w takich miejscach jak Plato czy Dyspensa. Umiejętności szkolił również zagranicą w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. W 2018 r. został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau Polska tytułem Młody Talent. Jako szef kuchni restauracji Plato otrzymał w 2017 r. nagrodę Warsaw Insider w kategorii Neo Bistro. Przed pandemią został mianowany szefem kuchni restauracji Zoni (Praskie Centrum Koneser), której wnętrze uznano za jedno z siedmiu najpiękniejszych na świecie w konkursie The World Interiors News Awards. W czerwcu 2021 r. przejął stery w restauracji Klonn.

Z początkiem października br. poinformował na swoich mediach społecznościowych, że opuszcza restaurację Klonn i otwiera nowe miejsce o nazwie Yes Butcher. Będzie to mięsne bistro i sklep zlokalizowane na warszawskiej Saskiej Kępie.

W części sklepowej zaopatrzyć się będzie można w pochodzące z Polski i zagranicy wysokiej jakości mięso, w tym steki, domowej roboty pâté en croûte, boudin noir, auszpiki, długogotowane w niskich temperaturach mięsa, a także wypełnione smakołykami słoiki dla zabieganych. Z kolei w bistro na gości czekać będzie obszerna karta steków i mięsnych dań w otoczeniu sezonowych dodatków.

Nie mogę się doczekać przyjęcia pierwszych gości w Yes Butcher! Zwłaszcza, że będę mógł Was bliżej poznać, bo moi kucharze i ja często osobiście podamy Wam jedzenie do stolika. Po latach w casual fine diningu nieformalna atmosfera i bezpośredni kontakt z gośćmi w połączeniu z super komfortową kuchnią to wszystko, czego mi trzeba! – mówi z entuzjazmem Michał Gniadek.

Otwarcie Yes Butcher już w listopadzie tego roku.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Źródło: Michał Gniadek

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Agata Godlewska

Opublikowano: 03.10.2023
Aktualizacja: 03.10.2023