Nova Wola z sezonowym menu

Udostępnij artykuł

Restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB przedstawia kolejną odsłonę swoich sezonowych nowości. Szef kuchni Paweł Suchenek proponuje smaki idealnie pasujące do zimowej, chłodnej aury.

Restauracja Nova Wola proponuje gościom autentyczną polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Tym razem w menu znalazły się nowości na bazie sezonowych zimowych warzyw, w tym ziemniaka czy kalafiora, a także wyjątkowy wybór mięs i ryb.

W restauracji Nova Wola maksymalnie wykorzystujemy to, co daje nam każda pora roku. Sezon na kalafiora zwykle rozpoczyna się w okolicach grudnia, właśnie dlatego w naszym menu nie zabrakło tego warzywa. Zimą świetnie sprawdzają się także ziemniaki, które w pieczonej wersji wykorzystaliśmy do zupełnie nowej odsłony kremu warzywnego. Jestem przekonany, że nasze przepisy pozytywnie zaskoczą niejedno podniebienie – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Prawdziwa zima na talerzu

Wśród nowych propozycji restauracji Nova Wola znalazły się zarówno te skierowane do wegetarian, jak i fanów dań mięsnych.

Uwadze entuzjastom dań wegetariańskich nie może umknąć rozgrzewający krem z pieczonych ziemniaków czy stek z pieczonego kalafiora podany z sałatką z cieciorki i kawiorem z bakłażana. Całość warto zakończyć nową propozycją deseru – ciastkiem miodowym z kremem patissiere, rodzynkami w rumie i sosem karmelowym.

Jeśli chodzi o propozycje mięsne to szef kuchni Paweł Suchenek proponuje rozpoczęcie uczty od pieczonego boczku podanego z sałatką z ziemniaków z kaparami i dressingiem musztardowym. Wśród nowych dań głównych znalazły się natomiast dwie propozycje – mięsna i rybna. Pierwsza to wolno duszone żebro wołowe podane z selerowym purée i brukselką. Dla fanów ryb przewidziano natomiast filet z dorsza skrei z pieca podany z fenkułem i sosem maślanym z kawiorem.

W karcie niezmiennie znajdują się także klasyczne dania polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, jak m.in. kaczka, tatar wołowy czy pierogi, serwowane także w większej porcji, idealnej do dzielenia się przy stole. 

Źródło: Nova Wola

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 31.01.2023
Aktualizacja: 31.01.2023