Jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, zaprosi pierwszych gości do Arco już w połowie listopada. Lokal ma ambicję stać się jednym z najlepszych w Europie.
Aby osiągnąć ten cel Paco Perez skompletował zespół aż 25 kucharzy z całego świata, wśród których są również zdobywcy najbardziej prestiżowych laurów: gwiazd przewodnika Michelin. Lokale prowadzone przez mistrza dotychczas zdobyły ich pięć. Najwięcej – dwie, jego rodzinna restauracja Miramar w hiszpańskiej miejscowości Llança. Ostatnią otworzył rok temu w Manchesterze w partnerstwie z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą.
Teraz ambicją Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i całe Pomorze. Klimat Arco by Paco Perez ma pozwolić gościowi restauracji poczuć, że nad każdym etapem jego wizyty czuwają absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu.
Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu. – mówi Paco Perez. – Gościom Arco damy okazję do odczucia tego, jak my rozumiemy świat – zapewnić śródziemnomorski klimat po środku Europy Centralnej. Chcemy ponadto, aby najwyższej klasy kuchnia zawitała do Gdańska, by mieszkańcy tego wspaniałego miasta nie musieli udawać się w daleką podróż, aby poznać naszą kuchnię.
Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu restauracji serwujących najbardziej wykwintne dania na całym świecie. Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdą się w niej naturalne materiały: kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów będą barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Całość wystroju ma dawać okazję do doznania ciepła i gwaru znanego chociażby z ulic Barcelony oraz przypomnieć klimat wakacji spędzanych na słonecznym południu Europy.
Idea fine dining w Arco odczuwalna będzie na każdym etapie wizyty gości restauracji. Mistrz odpowiadał za dobór każdego detalu wnętrz, jak i zaplecza gastronomicznego, które kompletował spośród autorskich projektów niewielkich manufaktur w całej Europie. Pewnym zaskoczeniem dla gości może być fakt, że znaczną część z nich – jak chociażby zastawę stołową – samodzielnie projektował, a ich produkcję zlecał zaufanym rzemieślnikom. Sercem kuchni będzie indywidualnie zaprojektowany i ręcznie montowany na miejscu najwyższej klasy sprzęt gastronomiczny marki Charvet, o którym mistrzowie kuchni mówią, że jest gastronomicznym odpowiednikiem Rolls-Roys’a.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Arco by Paco Perez przygotowywana jest od ponad dwóch lat. Głównym powodem wyboru Gdańska na lokalizację restauracji była wyjątkowa historia miasta wolności i unikalny widok z przeszklonej przestrzeni przeznaczonej pod restaurację, rozpościerający się z 33 piętra budynku Olivia Star. Nie mniej ważnym bodźcem było również bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Perez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni.
Przed podjęciem decyzji o otwarciu restauracji Paco Perez wizytował Gdańsk wielokrotnie – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu spółki Olivia Star Top, przygotowującej restaurację. – Miasto bardzo go urzekło głównie dzięki wyjątkowej energii, którą da się tutaj wyczuć. Podkreślał wyjątkowe dziedzictwo historyczne, ale także dynamikę zmian, nowoczesność i otwartość ludzi, których spotykał. Obecnie ma tu już swoje ulubione miejsca, które często odwiedza i przyjaciół, z którymi regularnie się spotyka. Ostatni rok spędził na selekcji regionalnych produktów i ich dostawców, a także na możliwościach ich wykorzystania w menu restauracji. To, co zaoferuje naszym klientom będzie unikalne. Emocji i smaków serwowanych w Arco nie będzie można doświadczyć w żadnym innym miejscu na ziemi.
Gdańsk przeżywa swój okres świetności i jego ranga rośnie – mówi Rafał Maryciuk, członek Zarządu spółki Olivia Star Top. – Miasto realizuje projekty, które przyciągają turystów i inwestorów, a mieszkańcy żyją w coraz lepiej zagospodarowanej metropolii. Wierzymy, że projekt restauracji o międzynarodowej klasie będzie wyjątkową atrakcją dla jej mieszkańców, ale stanie się także kolejnym bodźcem do odwiedzenia miasta przez miłośników najbardziej wyrafinowanej sztuki kulinarnej na świecie.
33 kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 tytułów win, uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.
_______________________________________________
Paco Perez urodził się w Huelvie, ale odkąd skończył sześć miesięcy mieszkał w
prowincji Empordà. Pasja Paco do gotowania została przebudzona w bardzo młodym
wieku. Gdy miał 12 lat, rozpoczął karierę pracując w rodzinnym barze tapas,
gdzie uczył się tradycyjnej kuchni. Później łączył studia z pracą w różnych
restauracjach podczas letnich wakacji, jednak po skończeniu uczelni wyższej
skupił się całkowicie na świecie gastronomii. Zdobył doświadczenie zawodowe we
Francji dzięki Michelowi Guèrardowi, jednemu z pionierów Nouvelle Cuisine i
posiadaczowi trzech gwiazd Michelin.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione