Patrycja Siwiec o kluczowych aspektach zarządzania personelem

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] „Jak zaangażować zespół do pracy”? „Pracownicy nie wywiązują się nawet z minimum obowiązków”, „Nie rozumiem tego pokolenia”, „Każde moje działanie to jak krew w piach” – to częste komentarze, które słyszymy podczas szkoleń dla menadżerów w gastronomii. Jak podejść do wyzwania jakim jest zarządzanie zespołem w gastronomii systemowo i zobaczyć światełko w tunelu? Bo ono jest!

Powiedzieć, że świat przyspieszył, to jakby nic nie powiedzieć. Wartki nurt codziennej restauracyjnej bieżączki w wielu miejscach przypomina dziś rwący potok z wieloma przeszkodami, między którymi staramy się w miarę bezpiecznie przepłynąć. Tempo pracy nie omija też naszej profesji i przekłada się na oczekiwanie od nas rozwiązań „instant”. Skoro kiedyś autorytarny ton działał jak kubeł zimnej wody, dlaczego dziś po mojej drobnej uwadze, pracownik zwalnia się urażony?
Niektórzy restauratorzy dzielą się z nami w sekrecie przemyśleniami, że sami nigdy nie otworzyliby restauracji nie mając zaufanego partnera w osobie menadżera. W tak absorbującym i wielowątkowym przedsięwzięciu, jakim jest prowadzenie restauracji, to nieoceniony zasób.

Szeroki obrazek

Często spotykamy się w Gościnności z pytaniem, czy znamy skuteczne metody na motywowanie pracowników. Owszem, znamy skuteczne, ale czy długotrwałe? I czy służące rzeczywiście budowaniu atmosfery w zespole? To pytanie zawiera też oczekiwanie, że istnieje jaka sekretna technika, która sprawi, że ludzie będą robili to, co im każemy. Zamiast doszkalać się z technik wpływania na innych, warto równolegle poświęcić czas na budowanie samoświadomości siebie-człowieka, a później lidera. Ta refleksja powinna obejmować świadomość własnych mocnych stron, słabości, wartości, przekonań i sposobów interakcji z innymi. Dlaczego samoświadomość lidera jest ważna oraz jakie korzyści może przynieść?… Cały tekst publikujemy w najnowszym wydaniu Nowości Gastronomicznych marzec-kwiecień 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

Autorka: Patrycja Siwiec

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 02.07.2024
Aktualizacja: 02.07.2024