Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu otwarta

Udostępnij artykuł

W menu specjalne pozycje – dania dostępne jedynie we wrocławskiej karcie – żurek, bigos wrocławski, kluski śląskie oraz pierogi śląskie niebo i chrząstawskie. Dlaczego Wrocław? – Trzy najważniejsze filary: ludzie, kuchnia, historia. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci. Nowa lokalizacja znajduję się przy ul. Rynek 29 w Kamienicy Pod Złotą Koroną.

Znana na północy Polski rodzinna sieć restauracji niedawno świętowała 15. urodziny. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 r., kolejny krokiem jest otwarcie kolejnej lokalizacji w stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co nowego w karcie?

W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością. Dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie „wrocławskie” nadziewane kawałkami chleba –mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn. W Pierogarni nie mogło zabraknąć pierogów. Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów – tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich – we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi śląskie niebo z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiem.

Dlaczego Wrocław?

Wrocław to miasto, które z wielu powodów świetnie wpisuje się w cały koncept Pierogarni Stary Młyn. Pozytywnie nastawieni do życia mieszkańcy, uwielbiający dobrze zjeść. Bogata kultura kulinarna regionu Dolnego Śląska, z której warto czerpać inspirację. Tłumy turystów, odwiedzających miasto, a także wyjątkowy wrocławski rynek. Mamy, więc trzy najważniejsze filary: ludzi, kuchnię i historię. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał, dlatego naturalnym, kolejnym krokiem w rozwoju sieci jest kolejna lokalizacja we Wrocławiu – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn.

Stolica Dolnego Śląska to kolejna, nowa lokalizacja rodzinnej sieci Pierogarni Stary Młyn. Aktualnie restauracje serwujące piecuchy można znaleźć także w Toruniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi i Kaliszu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj – czerwiec 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 20.07.2022
Aktualizacja: 20.07.2022