Nie trzeba wyjeżdżać z Warszawy, aby zasmakować kuchni z najdalszych zakątków świata. Restauracja Hotelu Bristol, we współpracy z Robertem Makłowiczem, po raz kolejny przeniesie swoich gości do innego regionu, oferując im wyjątkowe kulinarne doznania. We wrześniu zapraszamy na grecką ucztę, która wprowadzi gości w bogactwo smaków śródziemnomorskiej kuchni, a 26 września będzie można zasmakować tych dań w towarzystwie samego mistrza – Roberta Makłowicza.
W tym miesiącu, dzięki inspiracjom najbardziej znanego polskiego kulinarnego obieżyświata, szef kuchni Hotelu Bristol, Kamil Jabłoński, przygotował menu oparte na greckiej tradycji i ulubionych składnikach pełnych aromatów. W karcie znajdą się takie dania jak pierożki z owczym serem tiropitaki, szaszłyk souvlaki, grillowane krewetki, a na deser – słodkie baklavy z miodem i orzechami. Te greckie specjały odzwierciedlają bogactwo smaków, prostotę składników i nieodparte uroki śródziemnomorskich wysp, a każda potrawa przywodzi na myśl ciepło słońca śródziemia.
Gdyby chcieć uznać kuchnię jednego tylko kraju za wzorzec z Sèvres śródziemnomorskiego stylu gotowania, z pewnością wybór musiałby paść na Grecję. Wszechobecna aromatyczna oliwa, zatrzęsienie jarzyn, mnogość ziół, wino dodawane do sosów, sok z cytryny, którym skrapia się niemal wszystko, obfitość ryb i owoców morza, oszczędnie jadane mięso, które często jest tylko dodatkiem do jarzynowych kompozycji, a nie potrawą samą w sobie, cynamon, wspaniale podbijający smak pomidorowych sosów. Bogactwo, a zarazem prostota, śródziemnomorskość, jednakże z wyraźnymi wpływami bałkańskimi i osmańskimi, różnorodność w końcu, bo przecież każda niemal grecka wyspa to trochę osobny kulinarny mikrokosmos – mówi Robert Makłowicz, zachęcając do odkrycia tej niezwykłej różnorodności w Hotelu Bristol.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
26 września, podczas specjalnego Wieczoru Kulinarnego, greckie menu będzie serwowane w formie bufetu, przy dźwiękach muzyki na żywo i w towarzystwie greckich win. To niepowtarzalna okazja, aby nie tylko spróbować wyjątkowych dań, ale także posłuchać fascynujących opowieści Roberta Makłowicza o greckiej kuchni i jego podróżach po Helladzie.
Źródło: Hotel Bristol
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.