Przemysław Błaszczyk otworzył wine bar Krzywa Sztuka Wina w Katowicach

Udostępnij artykuł

Znany z programu “Top Chef Polska” szef kuchni Przemysław Błaszczyk otworzył wine bar w Katowicach. Krzywa Sztuka Wina jest połączeniem sklepu z winem, miejsca spotkań z artystami i galerii sztuki w jednym. W karcie dań znajdziemy przekąski oparte głównie o polskie produkty, zaś w karcie win dominuje selekcja etykiet naturalnych licząca ok 170 pozycji.

fot. Hanna Połczyńska / www.kroniki.studio

Przemysław Błaszczyk to ceniony szef kuchni, finalista drugiej edycji programu “Top Chef Polska”, wieloletni właściciel chorzowskiej restauracji Mañana bistro & wine bar, który jako pierwszy na Śląsku otrzymał rekomendację Slow Food Polska. Obecnie Błaszczyk prowadzi letni lokal Sezonovo oraz klub Cooler. Jest także szefem kuchni i ambasadorem marki Miele na południu Polski oraz udziela się na warsztatach kulinarnych, podczas których przekazuje swoją wiedzę z nauki gotowania w pracowni smaku Joli Klesser.

Nowy lokal Przemysława Błaszczyka

Nowy lokal Przemka Błaszczyka – Krzywa Sztuka Wina – jest kameralny, liczy 69 metrów. Pomieścić może przy niskich i wysokich stołach ponad 30 osób. Jak mówi jego twórca, miejsce zrodziło się z przypadku.

Od kilku lat niepokoiło mnie, że w Katowicach nie ma sklepu z naturalnym winem, a widziałem, że rynek zaczyna tego pragnąć. Pandemia pokrzyżowała wiele planów i, mam wrażenie, nauczyła nas powściągliwości w inwestowaniu. Jednak pewnego ranka zobaczyłem u znajomego, że pojawiła się nowa pula “lokali na kulturę” (projekt Urzędu Miasta Katowice) i tam dostrzegłem Krzywą. – opisuje powstanie lokalu Przemek Błaszczyk.

Krzywa Sztuka Wina łączy kulturę picia wina ze sztuką i jest konceptem rodzinnym. Mama Przemysława Błaszczyka od lat związana jest z promocją polskich artystów, stworzyła kilka galerii, a obecnie prowadzi Galerię Strefa A i fundację ZonaArt działającą głównie w Krakowie. Krzywa jest więc miejscem, mającym za zadanie połączyć sklep z winem, wine bar, miejsce spotkań z artystami, pisarzami i galerię sztuki w jednym. Miejsce zaprojektowała Olga Kurek, architektka z pracowni Amok.

Kierujemy je do ludzi świadomych, chcących czegoś więcej aniżeli wyjść tylko „na wino”. Do ludzi szukających jakości, ludzi otwartych na nowe doznania, do środowisk artystycznych i odbiorców nimi zainteresowanych. Można przyjść do nas na kawę i coś słodkiego (mamy sernik wg. mañanowej receptury, i nie tylko sernik), obejrzeć aktualną wystawę (te planujemy zmieniać raz w miesiącu), kupić butelkę wina do domu czy na prezent, albo spędzić kilka chwil przy kieliszku. – mówi twórca miejsca.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

W menu polskie przekąski i nie tylko

Kuchnia Krzywej działa w weekendy, natomiast w ciągu tygodnia lokal funkcjonuje głównie jako sklep. Karta dań wciąż się kształtuje. Dominować w niej będą propozycje oparte o polskie produkty, choć nie tylko. W witrynie sprzedażowej znajdziemy sery z gospodarstw Wańczykówka, Ranczo Frontiera, Kaszubska Koza. Wędliny pochodzą od lokalnego rzemieślnika Kuby Farona z Delikato, chleb z lokalnej piekarni Lokal Bakery, podawany z olejem z góry św. Wawrzyńca, do tego orzeszki od TreeNuts z Jankowic. Przykładowe dania to quiche z konfiturą cebulową i kozim serem, dorsz Skrei gotowany na parze w 55 stopniach na gulaszu z sercówek, z chorizo i fasolą Piękny Jaś, rostbef sous-vide z musem ziemniaczanym z kiszoną cytryną i jusem z czerwonego wina.

Staram się skupić na najwyższej jakości lokalnym produkcie, natomiast nie zamykam się sztywno w ramach i serwujemy np. ostrygi KYS z Bretanii, świetne sardynki czy małże z puszki z małej duńskiej manufaktury. Jako że lokal jest nowy i poznajemy się wzajemnie trudno określić kuchnię, która w nim będzie. – tłumaczy Przemek Błaszczyk.

fot. Hanna Połczyńska / www.kroniki.studio

Akcent na wina naturalne

Krzywa stawia na wina naturalne, dopuszczając również organiczne, biodynamiczne i konwencjonalne. Selekcja liczy łącznie około 170 etykiet, co czyni ją jedną z największych w tej części kraju jeśli chodzi o “naturalsy”. Obecnie Błaszczyk nie planuje rozszerzać koncesji o inne alkohole. Poza tym w Krzywej wypijemy kawę z lokalnej palarni Kafar z Gliwic jak i herbatę od Czajnikowy.pl, wino bezalkoholowe, czy lokalną filtrowaną wodę Katowiczankę, którą każdy gość dostaje do wina gratis.

Źródło: Przemysław Błaszczyk

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Agata Godlewska

Opublikowano: 08.03.2024
Aktualizacja: 12.03.2024