Rational: jak wprowadzić do codziennej działalności restauracji usługę dania na wynos i w dostawie

Udostępnij artykuł

Po okresie wzmożonego korzystania z usług na wynos i w dostawie podczas pandemii, interakcje społeczne, osobista obsługa oraz przyjemna atmosfera znów stały się priorytetem. Jednakże klienci oczekują elastyczności, chcąc cieszyć się ulubionymi daniami w dogodnym dla siebie czasie. Aby sprostać temu zapotrzebowaniu, restauracje muszą dostosować się do zmieniających się warunków. Piotr Słoński, Dyrektor Sprzedaży w firmie Rational, zdaje sobie sprawę, jak nowoczesne urządzenia mogą pomóc w integrowaniu usług na wynos i w dostawie z tradycyjną działalnością restauracji, otwierając nowe źródła przychodów.

Niezależnie od tego, czy klient zdecyduje się na lunch w restauracji, czy też we własnym domu, teraz różne dania są dostępne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

Klienci powracają do restauracji, ale oczekują większej różnorodności. – podkreśla Piotr Słoński. – Jest to znakomita szansa dla restauratorów. Dodatkowe usługi odbioru i dostawy mogą zbliżyć ich do stałych klientów, umożliwiając im cieszenie się ulubionymi potrawami w wysokiej jakości, bez względu na lokalizację. Jednocześnie restauratorzy mogą dotrzeć do nowych klientów, np. tych, którzy unikają podróży, ale chętnie korzystają z zamówień online. Poza tym, zamiast koncentrować się na godzinach szczytu, restauracje mogą utrzymać aktywność przez cały dzień. – dodaje.

Istnieje więc ogromny potencjał, ale również pewne wyzwania. Jak efektywnie połączyć usługi na wynos i dostawę z tradycyjną działalnością restauracji?

Według Piotra Słońskiego, kluczem jest wydajność: – Optymalizując procesy kuchenne, restauracje mogą zwiększyć swoją produktywność oraz obsługiwać krótkoterminowe zamówienia na wynos. Wspomaga je w tym nowoczesny sprzęt kuchenny.

Warto wspomnieć o urządzeniu wielofunkcyjnym iVario Pro od firmy Rational, który posiada dwie kadzie i maksymalnie cztery indywidualne strefy grzewcze, umożliwiając jednoczesne gotowanie kilku potraw. Na przykład, na lewej patelni można przyrządzać mięso i owoce morza, podczas gdy na prawej gotuje się makaron. Dzięki dużej mocy grzewczej, iVario Pro działa nawet do 4 razy szybciej i zużywa o 40% mniej energii niż tradycyjne urządzenia kuchenne. Z kolei piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro wykorzystuje oprogramowanie iProductionManager do produkcji wielu potraw jednocześnie. Użytkownik po prostu umieszcza żądane produkty na wyświetlaczu, a system automatycznie dobiera optymalne ustawienia. iCombi Pro monitoruje każdy poziom indywidualnie, co pozwala na elastyczne reagowanie na zmiany w zamówieniach.

To ułatwia pracę personelu i oszczędza czas. Nawet przy dużym obciążeniu można obsłużyć wiele zamówień jednocześnie, minimalizując czas oczekiwania klientów. – dodaje Piotr Słoński.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Oprócz efektywności, istotną kwestią jest również jakość potraw.

Przestarzały jest stereotyp niskiej jakości jedzenia na wynos. Nasi klienci zawsze mogą liczyć na doskonałe dania – bez względu na to, czy jedzą w lokalu, korzystają z dostawy czy zabierają jedzenie na wynos. – podkreśla Piotr Słoński.

Dlatego kluczowe jest zachowanie wysokiej jakości nawet przy zwiększonym natężeniu pracy. W tym miejscu wchodzą w grę inteligentne urządzenia Rational: iVario Pro oraz iCombi Pro. Dzięki nim restauratorzy mogą liczyć na stałą kontrolę procesu gotowania, automatyczne dostosowanie parametrów oraz natychmiastowe powiadomienia o konieczności interwencji.

Funkcja MyDisplay zapewnia dodatkową standaryzację. – wyjaśnia pan Bloggs. – Dzięki niej można spersonalizować wyświetlacz urządzenia, prezentując tylko te programy gotowania, które są potrzebne. Dzięki temu restauratorzy mogą być pewni, że iCombi Pro oraz iVario Pro zawsze zapewnią jednolitą wysoką jakość potraw.

Dla restauracji chcących rozwijać swoją działalność, utrzymać obecnych klientów i przyciągnąć nowych, korzystanie z usług na wynos i w dostawie może przynieść znaczne korzyści.

Odpowiedni sprzęt kuchenny to klucz do obsługi dodatkowego obciążenia bez konieczności zwiększania personelu – zoptymalizuje procesy, oszczędzi czas i zawsze zapewni wysoką jakość potraw. Poprawne wykorzystanie tego potencjału może przynieść dodatkowe zyski. – podsumowuje Piotr Słoński.

Więcej informacji na temat systemów iVario Pro oraz iCombi Pro można znaleźć na stronie https://www.rational-online.com/pl_pl/home/

O firmie Rational

Grupa Rational to światowy lider rynku i technologii w zakresie urządzeń do termicznego przyrządzania potraw w profesjonalnych kuchniach. Założone w 1973 roku przedsiębiorstwo zatrudnia ponad 2300 pracowników, w tym ponad 1100 w Niemczech. Od IPO w roku 2000 firma Rational jest notowana na niemieckiej giełdzie w segmencie Prime Standard, a obecnie również w indeksie średnich spółek MDAX.

Nadrzędnym celem działalności firmy jest nieprzerwanie zapewniać swoim klientom najwyższe możliwe korzyści. Firma Rational czuje się zobowiązana do przestrzegania zasad zrównoważonego rozwoju, co znajduje potwierdzenie w regulacjach dotyczących ochrony środowiska, kierownictwa oraz odpowiedzialności społecznej. Wysoki poziom działalności spółki Rational potwierdzają zdobywane co roku liczne międzynarodowe nagrody i wyróżnienia.

Materiał powstał we współpracy z firmą Rational

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 14.05.2024
Aktualizacja: 14.05.2024