Restauracja Epoka wraca z niezmienionym zespołem pod skrzydłami Marcina Przybysza

Lokale ograniczały lub zamykały swoją działalność, a część pracowników postanowiła się przebranżowić i wybrać ścieżkę kariery zawodowej poza gastronomią. Gdy restauracja nie mogła funkcjonować w trybie stacjonarnym, pod jej egidą odbywały się kameralne warsztaty kulinarne oraz kolacje wyjazdowe w domach gości. Dzięki temu team pracowników w ramach przeszeregowania swoich obowiązków, wciąż był na pokładzie Epoki.

Zespół Epoki jest sercem całej restauracji. Cieszymy się, że po lockdownie wracamy w tym samym składzie i udało nam się zachować miejsca pracy. To właśnie nasz team złożony z kucharzy i obsługi dba o to, by goście przeżyli wspaniałe doświadczenie kulinarne w naszych progach. Dodatkowo powiększyliśmy zespół. Dajemy szansę młodym ludziom, którzy chcą rozwijać swój warsztat pod okiem naszego Executive Chefa Marcina Przybysza – mówi Antoine Azaïs, dyrektor restauracja Epoka.

Nowe menu

Marcin Przybysz przygotował nowe menu na powitanie gości po lockdownie. Dania inspirowane książkami kucharskimi z poprzednich epok, ponownie będą myślą przewodnią przepisów serwowanych w Epoce.

W czasie lockdownu jako restauracja specjalizująca się w fine food experience nie zdecydowaliśmy się na serwowanie dań na wynos ani na dowóz. W naszym odczuciu, nie byłoby to zgodne z ideą Epoki. Mimo to wiemy, że nie był to stracony czas. Nasi goście mieli niepowtarzalną okazję, by w kuchni Epoki poznać kulisy powstawania naszych przepisów podczas warsztatów i samodzielnie wykonać ulubione dania. Ten czas pozwolił nam być jeszcze bliżej naszych Gości. Teraz czekamy na Nich już podczas stacjonarnej działalności Epoki – mówi Marcin Przybysz, Executive Chef restauracji Epoka.

Restauracja Epoka

Restauracja Epoka mieści się w budynku Hotelu Europejskiego. Executive Chef Marcin Przybysz i dyrektor lokalu Antoine Azaïs długo przygotowywali się do otwarcia. Zbierali inspiracje i budowali doświadczenie w Londynie, Kopenhadze, Modenie, Saint Tropez czy Montpellier.

Epokowa kuchnia

Marcin Przybysz, do rozpoczęcia nowej kulinarnej w Epoce przygotowywał się współpracując z najlepszymi szefami kuchni świata. Inspiracje czerpał z pracy w kuchniach kultury skandynawskiej, śródziemnomorskiej i anglosaskiej. Gotował w otoczeniu czołówki światowej gastronomii, współpracując z takimi szefami jak Massimo Bottura (Osteria Francescana), Rasmus Kofoed (Geranium). Także z René Redzepi (Noma), Franck Giovannini (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier).

W Epoce tworzy własne menu. Jest w ciągłym procesie twórczym. Studiuje stare księgi. Czerpie z polskich tradycji kulinarnych oraz rozmawia z gośćmi. Marcin zbiera wszystkie te elementy i rozpisuje je na serwowane w restauracji przepisy.

Epokowy serwis

Za samopoczucie gości odpowiada dyrektor Antoine Azaïs. Doświadczenie zdobywał, m.in. w Hotel de l’Image w Saint Rémy de Provence czy Hotel Benkiraï w Saint Tropez. Ma nadzieję, że takie, przepełnione gościnnością i myślą o drugim człowieku podejście, zostanie zauważone. Także, że przyczyni się do podniesienia poziomu obsługi w polskiej gastronomii, którą chciałby inspirować do rozwoju.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.