Rosną ceny w restauracjach i hotelach

Udostępnij artykuł

GUS podał także, że marcowe ceny w restauracjach i hotelach wzrosły o 0,8 proc. w porównaniu z grudniem 2009 roku oraz o 3,8 proc. w porównaniu z marcem 2009 roku. Ponadto porównując I kwartał bieżącego i poprzedniego roku, wzrost cen w hotelach i restauracjach wyniósł 3,9 proc. Jak już podawał portal Horecanet.pl, porównując ceny w hotelach i restauracjach z lat 2008 i 2009, w ubiegłym roku były one wyższe o 5,1 proc. W grudniu 2009 r. były wyższe niż w grudniu 2008 r. o 4,1 proc.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w marcu 2010 r. wzrosły o 0,3 proc. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano jednak zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miał w tym okresie wzrost cen towarów i usług związanych z transportem (o 0,9 proc.) oraz podwyżka cen wyrobów tytoniowych (o 3,7 proc.), które podniosły ten wskaźnik po 0,08 pkt proc. W I kwartale br., w stosunku do kwartału poprzedniego, ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,9 proc. (w porównaniu do analogicznego okresu 2009 r. – o 3 proc.). Jak podaje unijny urząd statystyczny – Eurostat, w strefie euro odnotowano inflację w wysokości 1,4 proc. r/r wobec 0,9 proc. miesiąc wcześniej.

Jak wynika z indeksu cen hoteli Trivago.com, średnie ceny w europejskich hotelach wzrosły aż o 12 proc. w okresie od marca do kwietnia 2010 r. (Średnia cena za hotel w Europie wzrosła w omawianym okresie z 93 funtów do 101 funtów). Obecne ceny hoteli są najwyższe od października zeszłego roku. Średnia cena za pokój dwuosobowy w Krakowie to 69 funtów (co oznacza wzrost o 16 proc.), ale miasto nadal pozostaje jednym z najtańszych w Europie.