Restauracja przygotowując się do tego projektu, czerpała inspirację z podobnej karty koktajli stworzonej w Gdyni. Kilka miesięcy rozmów, burz mózgów i poszukiwań w książkach i albumach zaowocowało menu, które spełnia trzy kluczowe kryteria – kreatywność, prostotę i wysoką jakość. Nowa karta koktajli architektonicznych w Śląskiej Prohibicji składa się z sześciu pozycji.

Pierwszym z koktajli, który wyróżnia się w tej karcie, jest Drapacz Chmur. To napój, który zawiera w sobie kombinację kukurydzy, migdałów i cytrusów. Co ciekawe, przygotowany jest techniką milk washingu, czyli klarowania mlekiem. Nawiązuje do wybudowanego w latach 1930-1934 modernistycznego symbolu Katowic, osiemnastopiętrowego – najwyższego w tamtym okresie budynku w mieście, górującego przy ulicy Żwirki i Wigury.
Willa to kolejna propozycja, która odnosi się do pięknej katowickiej willi mecenasa Edmunda Kaźmierczaka, usytuowanej w jednej z najpiękniejszych dzielnic miasta.

Koktajl Dom Felixów to prawdziwy hołd dla charakterystycznego budynku z przeszkloną ścianą przy ulicy Podchorążych. Wyczuwa się w nim charakterystyczne aromaty winogron, cytrusów oraz kakao.
Trzeba dodać, że wszystkie składniki dodatkowe nowej karty koktajli są przygotowywane samodzielnie przez barmanów ze Śląskiej Prohibicji, włączając w to bittersy, kordiały, orszady i nalewki.
Koktajl Biblioteka nawiązuje do architektonicznej zabawy bryłą w budynku Domu Oświatowego Biblioteki Śląskiej przy ulicy Francuskiej. Migdały, wanilia, trzcina cukrowa a wszystko to zwieńcza espuma ananasowa.
Natomiast Koktajl Garnizonowy to propozycja stworzona za pomocą techniki Fat Washing. Emulsja z gruszek, gałki muszkatołowej i masła tworzy gęstą i aromatyczną mieszankę.
Cały proces tworzenia nowej karty koktajli był fascynującym doświadczeniem. Sesja fotograficzna wykonana przez niezwykle zdolną fotografkę – Polinę Talai, która uchwyciła piękno koktajli i ich architektoniczne inspiracje, dała wszystkim zaangażowanym w projekt wiele radości, mimo przeraźliwego chłodu tego dnia. Zespół barmanów ze Śląskiej Prohibicji wykonał fantastyczną pracę, tworząc unikalne koncepcje koktajli-budynków – mówi Ofka Piechniczek, współzałożycielka restauracji.
Katowice są znane z wyjątkowych budynków modernistycznych, których budowa przypadła na niezwykły okres rozwoju miasta. Śląska Prohibicja, będąc od 5 lat obecna na katowickim rynku gastronomicznym, postanowiła oddać hołd ukochanym budowlom, przenosząc cechy modernizmu do świata miksologii. Projekt kart drinków architektonicznych, oparty na eksperymentalności, nowoczesności, awangardowości i innowacyjności, spotkał się z fantastycznym przyjęciem gości. Kolejne odsłony projektu już są w planach.
Źródło: Śląska Prohibicja
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.