Sylwester Cacek o sytuacji i działaniach na rzecz branży

Udostępnij artykuł
[SPECJALNIE DLA NAS] Sektor gastronomiczny jest jednym z tych, który najdotkliwiej odczuwa ograniczenia. Dlatego tak ważne jest szybkie i konkretne działanie. O krokach podjętych przez Związek Pracodawców HoReCa i sytuacji branży opowiada Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska, przewodniczący Rady Związku.
Druga fala epidemii nadeszła – jak wygląda sytuacja w branży?

Tak naprawdę to fala epidemii nigdy się dla gastronomii nie cofnęła – nie jest tajemnicą, że od kilku miesięcy zdecydowana większość rynku działa poniżej progu rentowności, a w ostatnich tygodniach wyniki po prostu zaczęły sięgać dna. Porównując poziom sprzedaży rok do roku, jest on poniżej 50 proc., co oznacza że branży nie starcza na pokrycie głównych kosztów stałych, czyli płacy i czynszów.

To co w związku z tym, jaka przyszłość nas czeka?

Przyszłość nie mieni się kolorowymi barwami, ale staramy się zachowywać spokój i ciężko pracować, zarówno jako Sfinks, jak i ZP HoReCa. Nie podejmujemy nerwowych ruchów, ale prowadzimy rzeczowe rozmowy z administracją odnośnie sposobu i możliwości wsparcia w branży w tym trudnym czasie. Nie zapominamy, że jesteśmy przedsiębiorcami i ponosimy ryzyko biznesu, ale sytuacja jest nadzwyczajna, stąd też oczekujemy nadzwyczajnych rozwiązań i wiemy, że jesteśmy w stanie je wspólnie wypracować.

A czy zostały już przedstawione jakieś konkretne propozycje?

Jesteśmy w stałym kontakcie z administracją zarówno centralną, jak i lokalną. Od tygodnia widzimy duże przyspieszenie w tych kontaktach, jak i w rozmowach. Będziemy dążyć, żeby rozwiązania dotychczas stosowane, które dobrze się sprawdziły, takie jak zwolnienia z ZUS czy dopłaty do pensji, znów były dostępne dla gastronomii i dla pracowników gastronomii. Nie ukrywamy jednak, że najtrudniejsze jest znalezienie złotego środka w przedmiocie kwestii czynszowych – po prostu przy tym poziomie obrotów nie stać nas na zapłatę normalnych czynszów. W tym zakresie potrzebujemy zrozumienia oraz wspólnego działania ze strony Rządu, najemców i wynajmujących.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.10.2020
Aktualizacja: 21.10.2020