Szkolenia dla baristów – dlaczego warto?

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Edukacja pracowników to jeden z elementów, który bardzo mocno wpływa zarówno na jakość serwowanych produktów, jak i na jakość oraz sposób odbioru całego lokalu przez gości. Kawiarnia, restauracja, a nawet mała lodziarnia czy piekarnia to miejsca gdzie m.in. wyszkolony pracownik z technik pracy baristy to dobra inwestycja – pisze w artykule do Sweets & Coffee Marcin Michalik, właściciel Szkoły Baristów Colours Of Coffee.

Marcin Michalik

Aby jednak inwestycja w pracownika, czyli np. szkolenia dla baristów miała przełożenie na zysk, a także na zadowolenie zarówno gości jak i samych pracowników, warto jest zwrócić uwagę na kilka aspektów:

Dobór kursów i rozwój

  • kursy koniecznie połączmy z systemem premiowym oraz ścieżką rozwoju pracownika. Tak, aby miał świadomość, że oprócz odpowiedzialności za swoją pracę ma coraz większe możliwości rozwoju. To z kolei bezpośrednio przekłada się na jego zarobki.
  • dobranie odpowiedniego rodzaju kursu to zadanie dla pracodawcy w oparciu o wywiad oraz sprawdzian umiejętności pracownika. Nie zawsze konieczne jest zaczynanie od samego początku. Choć z drugiej strony może się okazać, że pracownik ma braki w podstawach, a chce rozwijać się na wyższych poziomach – rysowanie świetne na kawie to jeden z przykładów, gdzie mamy umiejętności i świetnie spieniamy mleko czy rysujemy na kawie, ale mamy np. problem z opanowaniem ustawienia młynka czy smakiem, a także oceną sensoryczną samego espresso, które z kolei jest składową tej jakże pięknie wykończonej kawy mlecznej.
  • aby odpowiednio stymulować rozwój pracownika, starajmy się w okresie od trzech do sześciu miesięcy oferować podniesienie kwalifikacji. Oczywiście pod warunkiem, że pracownik wykazuje chęci, widać u niego zaangażowanie, daje nam jasne sygnały o chęci rozwoju czy zdecydowanie widać przełożenie oraz poprawę jakości serwowanych kaw oraz napojów.
  • dobierając szkolenia dla baristów do specyfiki lokalu warto zwrócić uwagę na to, jakie menu oferuje dane miejsce – jeśli skupiamy się na ekspresie ciśnieniowym w lokalu to zdecydowanie kursy typu BARISTA SKILLS (podstawowe techniki pracy baristy z ekspresem ciśnieniowym, espresso, spienianie mleka czy podstawowe napoje na bazie espresso i mleka) czy LATTE ART SKILLS (tworzenie wzorów na powierzchni kawy, analiza mleka jako produktu uzupełniającego kawę) są odpowiednie. Natomiast…Pełną treść artykułu publikujemy w aktualnym wydaniu Sweets & Coffee. Prosimy kliknąć, aby się zapoznać.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione