Wielkie osiągnięcie Polskiej Reprezentacji na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Nasi kucharze wracają z medalami

Udostępnij artykuł

7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024, największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się co cztery lata w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, powołana przez OSSKiC wróciła do kraju z imponującym dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali, zdobywając uznanie we wszystkich konkurencjach, w których startowała. Sponsorem polskiej kadry jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, a miejscem treningów i przygotowań do Olimpiady był Instytut Kulinarny Transgourmet.

Olimpiada Kulinarna IKA 2024 - Reprezentacja Polski

Gospodarzem tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA było Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD), a wydarzenie zgromadziło ponad 2000 szefów kuchni z kilkudziesięciu krajów. Reprezentacja Polski, pod przewodnictwem kapitana drużyny i eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet Bartosza Petera oraz managera Sebastiana Krauzowicza, zdobyła dwa srebrne medale w kategoriach – Restaurant of Nations (przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości) oraz Chef’s Table (sporządzenie od podstaw rozbudowanego menu dla 12 osób). Warto podkreślić, że obie konkurencje są niezwykle wymagające i aby sprostać zadaniu trzeba zaprezentować umiejętności na najwyższym, światowym poziomie!

Nasi reprezentanci zaserwowali na przekąskę troć fiordową z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórka marynowanego z sezamem oraz kalarepę a la Polonez z chrzanem i cytryną. Danie główne zaś składało się z gotowanej piersi z kurczaka z sosem supreme z chrupiącym crunchem, terriny z kurczaka z wątróbką i grzybami portobello. Na deser podano mus waniliowy z jagodami, pate choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, oraz lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi.

Wszystkie dania zostały przygotowane ze składników, które na co dzień są dostępne w Transgourmet i Selgros.

Jesteśmy dumni z naszego osiągnięcia! Trzy medale zdobyte dla Polski w tak prestiżowych zawodach to wielki powód do radości dla wszystkich członków kadry. Jako kapitan chce podziękować wszystkim za ogromne zaangażowanie tu na miejscu w Stuttgarcie i w trakcie wielu miesięcy przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Razem z naszymi partnerami tworzymy historię polskiej gastronomii, godnie reprezentując nasz kraj na arenie międzynarodowej mówi Bartosz Peter, kapitan kadry i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Olimpiada Kulinarna IKA 2024 - Reprezentacja Polski

Historycznym osiągnięciem może pochwalić się też Weronika Gurynow, reprezentantka Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów, która zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art. To nie pierwsze znaczące osiągnięcie Weroniki, która już wcześniej zaimponowała swoimi umiejętności, wygrywając w 2022 r. polską edycję organizowanego przez Transgourmet i Selgros konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych.

Kryteria oceny na Olimpiadzie Kulinarnej są bardzo szczegółowe. Jury ocenia nie tylko smak, konsystencję i jakość składników, ale też zastosowanie różnych technik, symetrię ułożenia, zapach oraz temperaturę dania i talerza.

Partnerami strategicznymi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy są Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Marki od lat wspierają branżę gastronomiczną, biorąc aktywny udział w największych wydarzeniach kulinarnych, angażując się w rozwój zawodowy uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy, a także ściśle współpracując z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników. Przygotowując się do Olimpiady w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, reprezentanci Polski mieli możliwość skorzystania ze sprzętu najnowszej generacji oraz wysokiej jakości produktów znajdujących się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

O Transgourmet Foodservice i Selgros

Transgourmet Foodservice to marka zaopatrująca klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.

Selgros to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, Klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 19 hal handlowych w całej Polsce, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Siedlcach, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).

Transgourmet i Selgros to marki handlowe używane przez Transgourmet Polska. Spółka wchodzi w skład Transgourmet Holding AG, która należy do szwajcarskiej Grupy Coop z siedzibą w Bazylei.

Źródło: Transgourmet Polska

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 08.02.2024
Aktualizacja: 08.02.2024