Gwarno Restauracja i Browar już otwarte. Szefem kuchni Sebastian Krauzowicz

Udostępnij artykuł

Mieszkańcy regionu oraz turyści mogą już kosztować lokalnego piwa warzonego na górskiej wodzie, tradycyjnych dań regionu, a także podziwiać architekturę Podhala w wyjątkowym obiekcie jaki powstał przy dolnej stacji kolei linowo-terenowej PKL na Gubałówkę. 

Nowa restauracja oraz mini browar Gwarno pod Gubałówką oprócz dań nawiązujących do smaków Podhala, oferuje bliskie spotkania z kulturą oraz górską tradycją. 

Gwarno to miejsce, w którym chcemy przybliżyć niezwykły klimat tatrzańskiej natury, historii oraz architektury. Łączymy w nim najlepsze tradycje z nowoczesnością i o tym z całą pewnością mogą przekonać się nasi goście. Planujemy tutaj ciekawe wydarzenia kulturalne, które pozwolą przyjemnie spędzić czas. – mówi Patryk Białokozowicz z zarządu Grupy PKL realizującej inwestycję.

Modernistyczny charakter budynku

W nowym obiekcie PKL pomieści się łącznie 245 osób. Budynek posiada dwa poziomy nadziemne oraz jeden podziemny. Zewnętrzna część Gwarno architektonicznie została zainspirowana pierwotną i historyczną formą dolnego budynku kasowego pod Gubałówką, zaprojektowanego przez Władysława Stokowskiego w latach 30. ubiegłego stulecia.

W nowym obiekcie na parterze znajduje się drewniany sufit, który w sposób realistyczny odwzorowuje trójwymiarowy widok tatrzańskich szczytów przedstawiony w skali dostosowanej do ich wielkości. Na drewnianej formie zobaczymy trójwymiarowe góry z oznaczonymi najważniejszymi wzniesieniami i dolinami występującymi w Tatrach. Zgodnie z założeniem Grupy PKL zastosowana architektura ma również pełnić funkcję edukacyjną.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Menu Sebastiana Krauzowicza

Kuchnia Gwarno jest zbiorem wyrazistych regionalnych specjałów, opartych na recepturach związanych z darami ziemi Podhala. Szefem kuchni restauracji jest Sebastian Krauzowicz, znany miłośnikom jakościowej gastronomii z wielu sukcesów kulinarnych. Wyjątkowości obiektu nadaje również dostępność niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa warzonego pod okiem specjalistów. W menu znajdziemy trzy stałe pozycje trunku oraz jedną sezonową, zmieniającą się w zależności od aktualnie dostępnych składników i w danej porze roku. Do produkcji piwa jest używana górska woda, a cały proces warzenia przebiega pod czujnym okiem profesjonalnych piwowarów, pasjonujących się wytwarzaniem piwa od lat. Obiekt jest jednym z nielicznych w Polsce, posiadających urządzanie hop gun, czyli mini tank. To dzięki niemu goście skosztują piw chmielonych również na zimno np. typu APA czy IPA. 

Gwarno znajduje się tuż obok budynku dolnej stacji kolei linowo-terenowej PKL na Gubałówkę, przy ul. Na Gubałówkę 4. Najłatwiej na miejsce dostaniemy się z ul. Krupówki, która jest jednym z najbardziej znanych deptaków w Polsce.

Źródło: PKL

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.