Właściciele restauracji i hoteli buntują się przeciw obostrzeniom i otwierają biznesy

Udostępnij artykuł
Inicjatywa dotyczy m.in podhalańskich przedsiębiorców, właścicieli gastronomii i hoteli, którzy nie zgadzają się na przedłużające się restrykcje i zakaz funkcjonowania ich interesów w stacjonarnej, pełnej formie.

Sebastian Pitoń, inicjator Góralskiego Veta w rozmowie w Radiu Zet powiedział, że restrykcje są niekonstytucyjne i bezprawne, a dalsze przedłużanie obostrzeń doprowadzi do lawiny bankructw. Lider prognozuje, że jeśli biznesy nie zostają otwarte, znikną małe i średnie przedsiębiorstwa. Zapewnił też, że nie będzie żadnego strajku oraz oczekiwań względem rządu. Wszystkim zależy na powrocie do normalności. Podhalańscy przedsiębiorcy planują otworzyć swoje biznesy od 18 stycznia.

To nie pierwsza próba wznowienia działalności interesów objętych restrykcjami. Między innymi restauracja w Cieszynie w miniony weekend otworzyła swoje drzwi i zaczęła przyjmować gości na miejscu, gdzie interweniowała policja i sanepid.

Gazeta Olsztyńska poinformowała, że tamtejsi przedsiębiorcy również planują otwarcie swoich lokali, co potwierdził Mariusz Możdżonek, właściciel “Joe Gonzalez”, zlokalizowanego na olsztyńskiej starówce.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.01.2021
Aktualizacja: 12.01.2021