Wykwintne 3-daniowe menu Pawła Kałuskiego i Pascala Barbot na gali CCIFP „Future”

Udostępnij artykuł

Sofitel Warsaw Victoria po raz kolejny został partnerem gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Tegoroczna jubileuszowa edycja wydarzenia uhonorowała 30-lecie organizacji, a tematem przewodnim była przyszłość. Uroczysta gala odbyła się 2 lutego, tradycyjnie w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria. Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiada szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria – Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni – Pascalem Barbot – szefem paryskiej restauracji L’Astrance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.

Sofitel Warsaw Victoria, zlokalizowany w samym sercu Warszawy, przy pl. Piłsudskiego, nieopodal Teatru Wielkiego – Opery Narodowej, Ogrodu Saskiego czy Zamku Królewskiego, to ikoniczne miejsce na mapie Warszawy. Jako ambasador nowoczesnego francuskiego stylu życia, hotel od wielu lat jest organizatorem i partnerem wydarzeń promujących nadsekwańską kulturę w Polsce.

Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu, w którym uczestniczą prezesi największych firm francuskich i polskich. Wyjątkowa kolacja, atmosfera sprzyjająca nawiązywaniu kontaktów i elegancja spotkania sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń CCIFP. Tradycyjnie już od wielu lat wydarzenie odbywa się w prestiżowej sali balowej Sofitel Warsaw Victoria.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Sofitel Warsaw Victoria po raz kolejny został partnerem gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Tegoroczna jubileuszowa edycja wydarzenia uhonorowała 30-lecie organizacji, a tematem przewodnim była przyszłość. Uroczysta gala odbyła się 2 lutego, tradycyjnie w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria. Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiada szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria – Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni – Pascalem Barbot – szefem paryskiej restauracji L’Astrance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.

Wieczór uświetniły futurystyczne pokazy artystyczne, a o podniebienia gości zadbali szefowie Paweł Kałuski oraz Pascal Barbot, którzy stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów wyczarowali doskonałe 3-daniowe menu. Na przystawkę podano consommé pomidorowe ze smardzami, czarną soczewicą i confit pomidorowym, które było idealnym wstępem do pierwszego dania głównego: perliczki z truflą, purée z kasztanów, wędzonym bobem z sosem z czerwonego wina i Armaniaku. Drugie danie główne to karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym. Dopełnienie menu stanowiły jubileuszowy tort oraz bufet serowy. W procesie serwowania dań uczestniczyło aż 30 kucharzy oraz 90 kelnerów.

Znakomitym szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej z zaprzyjaźnionej z Sofitel Warszawa Victoria szkoły gastronomicznej im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Pascal Barbot

Jako młody student i podróżnik, zaczął kształcić się w najlepszych restauracjach w Europie i Australii. Przez pięć lat pracował z trzygwiazdkowym szefem Alainem Passardem w restauracji L’Arpège w Paryżu, gdzie poznał tajniki kulinarne mistrza i nauczył się szacunku do podstawowych produktów. Wraz z Christophe Rohat założył w 2000 roku restaurację Astrance, która szybko stała się jednym z najważniejszych punktów na kulinarnej mapie Paryża. W 2005 został uznany Najlepszym Kucharzem Francji.

Paweł Kałuski

Doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne. W 1998 został zwycięzcą prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W 2017 objął stanowisko Executive chef’a hotelu Marriott Warsaw, gdzie miał okazję gotować m.in. dla Prezydentów USA i Polski. Od kwietnia 2022 roku kieruje kuchnią hotelu Sofitel Warsaw Victoria, a od 2023 r. jest członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland.

O Marce Sofitel

Sofitel Hotels & Resorts to marka hoteli będących ambasadorem nowoczesnego francuskiego stylu życia, kultury i sztuki na całym świecie. Założona w 1964 r., jest pierwszą międzynarodową marką luksusowych hoteli wywodzącą się z Francji. Oferuje ponad 120 eleganckich i wyjątkowych hoteli w najbardziej cenionych miejscach na świecie. Emanując wyrafinowanym i dyskretnym wyczuciem nowoczesnego luksusu, zawsze łączy odrobinę francuskiej dekadencji z lokalną kulturą. Kolekcja Sofitel obejmuje takie godne uwagi hotele jak Sofitel Paris Le Faubourg, Sofitel London St James, Sofitel Monachium Bayerpost, Sofitel Rio de Janeiro Ipanema, Sofitel Washington DC Lafayette Square, Sofitel Sydney Darling Harbour i Sofitel Bali Nusa Dua Beach Resort. Sofitel jest częścią grupy Accor, światowego lidera w dziedzinie podróży i stylu życia, która zaprasza gości do odkrywania wyjątkowych doznań w ponad 5200 hotelach, ośrodkach wypoczynkowych i rezydencjach, a także około 10 000 najlepszych domów prywatnych na całym świecie w ponad 110 krajach.

Źródło: Accor

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 05.02.2024
Aktualizacja: 05.02.2024