Znamy wyniki Plebiscytu Gości wiosennej edycji RestaurantWeek

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Rekordowa liczba rezerwacji i frekwencja – to wszystko wydarzyło się tej wiosny, kiedy RestaurantWeek® obchodził swoje 10-lecie. Łącznie niemal 215 tys. gości wzięło udział w wiosennych Festiwalach w Polsce i Czechach. Tylko w ramach RestaurantWeek® przy stołach ponad 400 najlepszych restauracji, w 13 największych polskich aglomeracjach, zasiadło dokładnie 180 098 Foodies. BreakfastWeek przyciągnął dodatkowo 18 127 miłośników śniadań, a czeska edycja RestaurantWeek® w Pradze, Brnie, Pilznie i Ostrawie – 15 844 Gości, co potwierdza rosnącą popularność formatu za granicą.

W ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju goście ocenili i wybrali też najlepsze restauracje – na podium znalazły się kolejno:  Gustaw (Wrocław), Giro Krakowska 182 (Wrocław) oraz Bellevue (Szczecin).

Tegoroczna wiosna była absolutnie rekordowa! Niemal 215 tys. gości wzięło udział w naszych Festiwalach, co pokazuje, że apetyt na kulinarne doświadczenia jest dziś większy niż kiedykolwiek – mówi Paulina Piwko, współorganizatorka RestaurantWeek®. – To ogromny sukces i potwierdzenie, że społeczność Foodies jest jedną z najbardziej zaangażowanych. Jesteśmy dumni, że razem tworzymy coś więcej niż kulinarne wydarzenie – dodaje. – A to dopiero początek emocji w tym roku! Już teraz intensywnie pracujemy nad jesienną edycją, która z pewnością przyniesie kolejne niespodzianki. RestaurantWeek® rośnie w siłę, a lojalność i entuzjazm Gości pokazują, jak istotną rolę pełni w budowaniu kultury kulinarnej.

Wiosenna edycja RestaurantWeek® odbywała się pod hasłem „Born To Be Foodie”, celebrując 10 lat wspólnych spotkań przy stole i podkreślając, że bycie Foodie to dziś znacznie więcej niż tylko zamiłowanie do dobrego jedzenia – to prawdziwa pasja do odkrywania smaków, emocji, relacji i przeżywania kulinarnych doświadczeń.

Plebiscyt Gości RestaurantWeek®

Plebiscyt Gości RestaurantWeek® to największy plebiscyt restauracyjny w Polsce,
w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz sami goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Oceniają oni restauracje w pięciu kategoriach: przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Plebiscyt jest również okazją do wyróżnienia najlepszych debiutów i najpopularniejszych restauracji w kraju. W tej najbardziej obiektywnej formule nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została restauracja  Gustaw z Wrocławia. Na drugim miejscu uplasowała się Giro Krakowska 182 (Wrocław), a podium zamyka Bellevue (Szczecin).

Oprócz uznania ze strony gości, zwycięskie restauracje otrzymają także atrakcyjne nagrody. Pepsi nagrodzi laureatów zapasem swoich napojów, Lipton obdaruje ich zestawami herbat,  Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży restauracje w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje na temat nagrodzonych miejsc zadbają media.

Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji RestaurantWeek®
w kategoriach ogólnopolskich

I MIEJSCE W POLSCE: Gustaw Wrocław
II MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182 Wrocław
III MIEJSCE W POLSCE: Bellevue Szczecin

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Gustaw
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Bellevue
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Gustaw
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Niewinni Czarodzieje 44

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2025
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Plebiscyt Gości BreakfastWeek

Znane są również wyniki Plebiscytu Gości BreakfastWeek – Festiwalu Śniadań na mieście, który towarzyszył wiosennej edycji RestaurantWeek®. Goście wybrali m.in. najlepsze śniadanie, atmosferę, obsługę, a także najlepszy debiut i najpopularniejszą restaurację. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości BreakfastWeek została Cafe Młyńska z Poznania. Drugie miejsce zajęła restauracja Karavan z Wrocławia, a na trzecim uplasowała się śląska Strefa Smaków Kłos. Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów!

Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji BreakfastWeek
w kategoriach ogólnopolskich

I MIEJSCE W POLSCE: Cafe Młyńska
II MIEJSCE W POLSCE: Karavan
III MIEJSCE W POLSCE: Strefa Smaków Kłos

NAJLEPSZE ŚNIADANIE W POLSCE: Cafe Młyńska
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Strefa Smaków Kłos
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Karavan
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Karavan
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Cafe Freska

Źródło: RestaurantWeek

NEWSLETTER-HORECANET-ZAPISZ-SIE

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.