Zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2018 wyłonieni

Udostępnij artykuł
Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

Za nami dwa emocjonujące dni, podczas których 10 drużyn walczyło o najwyższe trofeum w 18. finale Kulinarnego Pucharu Polski, konkursie któremu patronują najważniejsze stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Euro Toques Polska, Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kulinarny Puchar Polski to wyjątkowe przedsięwzięcie, które poprzedzają ogólnopolskie eliminacje.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

– Dla nas, Międzynarodowych Targów Poznańskich, to ogromny zaszczyt, że właśnie w Poznaniu, podczas targów Polagra Gastro możemy, w ramach konkursu, gościć młodych ludzi o tak wspaniałych umiejętnościach i wyobraźni kulinarnej. Co roku zadziwiają dania, które serwują, choć oczywiście ostateczne zdanie należy do profesjonalistów, którzy zasiadają w Jury. – objaśnia Agnieszka Glamowska, menedżer projektu.

Tegoroczne zmagania oceniało międzynarodowe Jury pod przewodnictwem Mariusza Pieterwasa.  Za stołem sędziowski zasiedli ponadto: Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Monika Ignaciuk, Krystian Zalejski, Gianluca Tomasi, Ramon Roteta. W roli jurorów technicznych wystąpili Paweł Salamon – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2016 roku i Jaroslav Orsevski, a wspierał ich Piotr Mielczarek.

– Dbając o prestiż Kulinarnego Pucharu Polski zawsze dobieramy jurorów, którzy cieszą się dobrą opinią w środowisku gastronomii i mają doświadczenie w sędziowaniu w konkursach kulinarnych, również na arenie międzynarodowej. – informuje Agnieszka Glamowska.

Tegoroczna rywalizacja odbywała się w oparciu o trzy konkurencje. Pierwszego dnia zwodnicy przygotowywali przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Drugi dzień zmagań to tradycyjnie serwowanie dania głównego, którego głównym składnikiem była kaczka.

Międzynarodowe Jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Peterowi i Dawidowi Wojciechowskiemu, którzy reprezentowali restaurację Salt w Hotel Copernicus w Toruniu. Zwycięzcy zaserwowali:

przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka
z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie;

deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym;

danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej
z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.

Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (Nifty no.20 w Hotelu Puro) – II miejsce

Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Grand Hotel Botique Rzeszów) – III miejsce.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 04.10.2018
Aktualizacja: 05.10.2018