Aleksandra Kielak o Mistrzostwach Baristów Julius Meinl 2024

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] 9 czerwca br. w nadmorskiej lokalizacji Chałupy 6 odbył się półfinał Mistrzostw Baristów Julius Meinl 2024 . O tegorocznej edycji, korzyściach dla baristów i przyszłości branży rozmawiamy z Aleksandrą Kielak, prezes zarządu Julius Meinl Polska.

Jakie znaczenie mają dla firmy Julius Meinl Mistrzostwa Baristów?

Mistrzostwa Baristów są dla naszej firmy niezwykle istotnym wydarzeniem. Dla nas, jako marki z ponad 160-letnią tradycją, ważne jest promowanie kultury kawowej i podwyższanie jakości serwowanych kaw. Mistrzostwa pozwalają nam nawiązać bliższy kontakt z baristami pracującymi u naszych Klientów oraz wspaniałymi osobowościami z branży kawowej takimi jak nasi sędziowie: Agnieszką Rojewską, Joanną Szataniak oraz Mateuszem Jagieło. Pozwalają wszystkich inspirować oraz wspierać w rozwijaniu umiejętności.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Okładka Nowości Gastronomiczne maj czerwiec 2024 Beata Śniechowska Tomasz Czechowski

Co sprawia, że tegoroczne Mistrzostwa Baristów były wyjątkowe?

To były wyjątkowe zawody pod wieloma względami. Po pierwsze, bariści pracowali na naszej podwójnie certyfikowanej kawie Belvedere Bio Fairtrade z linii The Originals. Po drugie wspaniali sponsorzy, największe światowe marki z branży kawowej, które udostępniły nam swoje najnowocześniejsze urządzenia i produkty tj.: Rancilio Group, Fiorenzato, Cafetto, BWT, INKA oraz Monin. Wreszcie, nagroda główna – wysokiej klasy młynek do kawy oraz profesjonalny ekspres kolbowy, który będzie wspierał finalistkę w dalszym rozwijaniu pasji do kawy. Ogromne wyróżnienie dla zwycięzcy to również wyjazd do Wiednia na wielki finał, a nagrodą główną jest wycieczka do Hondurasu na plantację kawy. Już 19-go września będziemy trzymać kciuki za naszą finalistkę!

Jakie są korzyści dla baristów uczestniczących w tych Mistrzostwach?

Uczestnictwo w Mistrzostwach poza możliwością rywalizacji i doskonalenia swoich umiejętności, daje okazję zdobyć cenne doświadczenie, nawiązać kontakty z innymi profesjonalistami i ekspertami z branży oraz zyskać uznanie w środowisku kawowym. Dodatkowo, zwycięstwo i nagrody mogą znacząco wpłynąć na rozwój osobisty.

Jakie są plany Julius Meinl na przyszłość w kontekście promowania kultury kawowej i wsparcia dla baristów?

Będziemy organizować kolejne edycje Mistrzostw Baristów, wspierać innowacje w dziedzinie przygotowywania kawy oraz rozwijać programy szkoleniowe dla baristów. Chcemy także dalej promować zrównoważony rozwój. Naszym celem jest pozostanie liderem w branży kawowej, dbając jednocześnie o jakość, tradycję i nowoczesność.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Julius Meinl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 05.07.2024
Aktualizacja: 05.07.2024